Putini stiu ca scoicile pot fi veritabile medicamente pentru multe afectiuni, eliminand riscurile unor reactii secundare nedorite. Chinezii au descoperit de mii de ani virtutile terapeutice ale scoicilor. Astfel, scoicile de apa sarata (carnea lor) sunt utile in tratarea edemelor, a gusei tiroidiene, a secretiilor vaginale, hemoroizilor si eliminarea expectoratiilor. In timp ce scoicile de apa dulce pot fi de ajutor in tratamentul hemoragiilor si secretiilor vaginale, a congestiei globilor oculari, a diverselor eczeme si hemoroizilor. Praful din carapacele scoicilor de mare este util in tratarea diabetului, edemelor, gusei tiroidiene si – din nou – a hemoroizilor, iar cel din scoicile de apa dulce poate fi de folos in tratarea tusei expectorante, a durerilor gastrice, a sughitului, vomei, secretiilor vaginale albicioase, eczemelor si inflamatiilor. Mucusul scoicilor de apa dulce poate fi de mare ajutor in diabet, arsuri si congestia globilor oculari. Scoicile de apa dulce sunt utile in dezintoxicarea organismului, imbunatatirea acuitatii vizuale, precum si a functionarii ficatului si rinichilor. Praful din carapacea scoicilor imbunatateste starea plamanilor si bronhiilor, actionand ca un antitumoral si expectorant. Iata cateva retete clasice recomandate si astazi de medicii traditionalisti chinezi. Praful din carapacele scoicilor de mare se obtine prin coacere in cuptor si macinare foarte fina. In cazul scoicilor de apa dulce, acestea se curata de stratul negru, se spala bine si se macina – fie crude, fie coapte. Se pot prepara si tablete dintr-un amestec de usturoi strivit – ca pentru mujdei – cu praf de scoici. Persoanele care manifesta stare de epuizare insotita de edeme pot lua cate 10 astfel de tablete, o data pe zi, cu apa calda. Amestecand praful de scoici cu untura de porc sau de pasare, se poate obtine un unguent excelent in tratarea arsurilor de gradul I. Combinand cate 7 grame de praf de scoici si praf de lemn dulce si dizolvand intr-un pahar cu apa calda, se obtine un preparat foarte util pentru a scapa de ulcerul gastric si hiperaciditatea gastrica. O alta metoda, mai recent studiata de medicii chinezi, pentru tratarea ulcerului gastro-duodenal cu nisa, consta in prajirea uscata a prafului din carapace cruda de scoica de apa dulce in tigaie de bronz (sau de lut), pana devine galben-bruna si administrarea a cate 1-2 grame, puse intr-un pahar cu apa calda, din ora in ora de 12-14 ori, zilnic, timp de 6-8 saptamani. Consumul regulat de carne de scoici constituie un medicament minunat pentru tratarea limfadenitei tuberculoase cervicale si tiroidiene.