“Vanatoare de vrajitoare” in Romania, dupa deschiderea arhivelor Securitatii
Romania a declansat o adevarata „vanatoare de vrajitoare” hotarand, in urma cu un an, dupa modelul fostei Germanii de Est, al Republicii Cehe sau al Slovaciei, sa deschida arhivele fostei politii secrete comuniste, comenteaza cotidianul francez Le Figaro, in editia electronica de vineri. Divulgarea dosarului de colaborator al Securitatii al fostului ministru al Culturii, Mona Musca, „ultima eroina a unui foileton dezgustator intitulat ironic de cotidianul Romania Libera «Un informator pe zi», face parte dintr-o cascada de «dezvaluiri» care frizeaza isteria colectiva”, afirma Le Figaro in articolul „Bucurestiul in plina vanatoare de vrajitoare”. Potrivit cotidianului francez, arhivele fostei politii secrete comuniste s-au dovedit a fi o adevarata „cutie a Pandorei” care a relevat gradul de extindere a retelelor de informatori ai Securitatii, care, conform unui membru al CNSAS ar fi racolat inclusiv copii de 12 ani, carora li se cerea sa divulge informatii despre colegi, profesori sau propriile familii. In cadrul acestei „vanatori de vrajitoare”, nimeni nu scapa nebanuit, subliniaza Le Figaro. Un vicepremier foarte bogat a fost nevoit sa demisioneze, la fel ca si un ziarist vedeta de televiziune, iar ultima victima este chiar un fost lider al guvernului liberal. Insusi seful statului este acuzat de predecesorul sau, Emil Constantinescu, ca ar fi redactat rapoarte destinate fostelor servicii secrete, continua publicatia. In opinia editorialistilor francezi, eliberarea de acest trecut dureros reprezinta o provocare pentru Romania, unde o buna parte a clasei politice, de orice culoare, a avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu regimul comunist. Oferirea unei explicatii echilibrate asupra trecutului va fi cu atat mai dificila cu cat un mare numar de dosare au fost distruse, in timp ce altele au fost fabricate din temelii, subliniaza “Le Figaro”, reamintind ca “nu mai este un secret faptul ca revolutia din decembrie 1989 a fost atat o miscare populara, cat si o lovitura de stat comisa de curentul reformator al Securitatii, ai carei membri s-au convertit in oameni de afaceri”.
Verdictele, sub semnul intrebarii
Tot mai multe persoane pun la indoiala verdictele date de CNSAS. Corneliu Turianu spune ca in regulament scrie cat se poate de clar ca deciziile se iau cu majoritate de voturi. In practica insa, se intampla altceva. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii functioneaza dupa cutume proprii, desi are un regulament de organizare si functionare stabilit prin lege. „Cifra 4 e cea mai mare si da majoritatea”, arata Corneliu Turianu. Totusi, regulamentul e clar. Decizia se ia cu majoritate de voturi, iar comisia juridica este cea care ar trebui sa semnaleze neregulile de procedura. Majoritatea simpla din cvorum de opt este cinci, adica jumatate plus unu din cei prezenti. Dar cel putin trei decizii au fost luate cu majoritatea calculata dupa urechea CNSAS. Este vorba despre cazurile Gheorghiof, Bejinariu si Voiculescu. Directia juridica din cadrul CNSAS nu a dorit sa comenteze felul in care membrii colegiului au aplicat regulamentul. Asta nu face decat sa ridice si mai multe semne de intrebare asupa modului in care s-au solutionat cazurile Bejinariu si Ghiorghiof, unde s-au admis contestatiile cu doar patru voturi si cazul Voiculescu, unde contestatia a fost respinsa cu doar trei voturi.
CNSAS ia masuri pentru stoparea scurgerilor de informatii interne
Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a fost sesizat in legatura cu numeroasele scurgeri de informatii legate de numele unor politicieni care ar avea dosare de Securitate si urmeaza sa ia masurile legale necesare pentru stoparea fenomenului. Ieri, un cotidian central a publicat lista a 29 de parlamentari ale caror dosare s-ar afla la CNSAS, insa reprezentantii institutiei nu au putut sa confirme autenticitatea documentului. “Colegiul CNSAS nu poate confirma aceste nume, deoarece – conform legii – noi putem confirma doar deciziile privind persoanele care au facut sau nu politie politica”, a declarat Cazimir Ionescu, purtator de cuvant al CNSAS. “Din cauza numeroaselor scurgeri de informatii din ultima vreme, lucrurile au depasit nepermis nivelul de acceptare. De aceea, Ladislau Csendes, membru in Colegiul CNSAS a facut o solicitare pentru luarea tuturor masurilor legale de stopare a scurgerilor de informatii”, a mai aratat Cazimir Ionescu.
Vadim cere excluderea lui Dinescu
Corneliu Vadim Tudor cere excluderea lui Mircea Dinescu din Colegiul CNSAS. Vicepresedintele Senatului a lansat noi acuzatii, extrem de grave, la adresa lui Dinescu. El sustine, intr-un comunicat de presa, ca au aparut „tot mai multe documente despre relatiile de tip mafiot” dintre Mircea Dinescu si Stefan Radulescu, cel invinuit de omul de afaceri Gelu Tofan ca l-ar fi agresat. Documentele, sustine Corneliu Vadim Tudor, ar arata clar ca membrul CNSAS ar fi primit „spaga” de la Radulescu un autoturism, precum si diverse sume de bani in conturile unei publicatii, ale unei edituri si fundatii pe care Mircea Dinescu le detine. Pe de alta parte, judecatoarea Florica Bejinariu sustine ca declaratiile senatorului, potrivit carora Mircea Dinescu ar fi ajutat-o sa obtina „certificatul de buna purtare” fac parte dintr-un joc murdar. Judecatoarea neaga si ca ar fi intervenit in dosarele omului de afaceri Stefan Radulescu, in calitate de presedinte al Tribunalului Mehedinti. Florica Bejinariu spune ca inca asteapta rezultatul CNSAS la contestatia depusa fata de acuzatiile privind colaborarea cu fosta Securitate ca politie politica, raspuns care ar fi trebuit sa-i fie remis in cel mult 15 zile de la data hotararii.
Emil Boc:
Demnitarii PD care au facut politie politica vor fi exclusi din partid
Presedintele PD, Emil Boc, a avertizat ca demnitarii PD care vor fi dovediti ca au facut politie politica isi vor pierde functiile si vor fi exclusi din partid. „Daca vor exista cazuri de oameni care au facut politie politica in PD nu numai ca-si vor pierde demnitatea publica, oricare ar fi ea, deputati, senatori, consilieri, primari, dar vor fi exclusi din partid. Asta inseamna ca au inselat opinia publica atunci cand au declarat ca nu au facut politie politica. Dar asta trebuie demonstrat de CNSAS si, eventual, de organele de judecata. Cei care au facut politie politica isi pierd mandatul, ca este si o prevedere legala, iar din perspectiva PD, va trebui sa-l paraseasca”, a declarat Emil Boc. Potrivit liderului PD, legea este cea care stabileste ce inseamna politie politica, iar membrii care, in urma tuturor cailor de atac, vor ramane cu „patalamaua de politie politica”, nu vor mai avea ce cauta in partid.
Parlamentarii au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea ca politie politica inainte de alegeri. Aceste dosare vor fi analizate de Colegiul CNSAS, care va stabili prin vot daca este vorba de politie politica in fiecare caz in parte. Daca dupa parcurgerea intregii proceduri prevazute de lege – contestatie la CNSAS, contestatie la Curtea de Apel – verdictul ramane de politie politica, parlamentarul in cauza poate fi acuzat de fals in declaratii.
Liberalii sunt alaturi de Mona Musca
O prima reactie din partea colegilor de partid ai deputatului Mona Musca a aparut ieri. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ca, personal, spera ca aceasta sa fie apreciata si sa ramana cu imaginea a ceea ce a facut timp de 16 ani pentru democratia din Romania si nu a ceea ce a facut inainte de 1989. Intr-un alt context insa, Motreanu a reamintit ca PNL a decis sa fie foarte dur cu liberalii dovediti ca au facut politie politica, si a anuntat ca le va retrage sprijinul politic.
C.V. Tudor:
“Lasati securistii sa vina la mine !”
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a invitat ieri pe fostii ofiteri de Securitate aflati in rezerva „care n-au ucis si n-au furat” sa se alature PRM.
„Lasati securistii sa vina la mine ! Cine n-a ucis, n-a furat si n-a fost lichea sa vina la mine, ca sa salvam, impreuna, patria de la dezastru!”, a spus C.V. Tudor, intr-o conferinta de presa. Vadim Tudor a declarat ca „isteria” pe tema deconspirarii Securitatii este „o diversiune extrem de periculoasa, pusa la cale la Palatul Cotroceni”, care are ca scop plata unor polite adversarilor politici si distragerea atentiei opiniei publice de la problemele romanilor. C.V. Tudor a spus ca presedintele Traian Basescu ar fi credibil „daca si-ar publica el, mai intai, dosarul de ofiter de securitate, dar si acela de agent strain”. Liderul PRM a apreciat ca si membrii CNSAS, dar si cei din CNA ar trebui sa-si publice dosarele. „Foarte multi membri ai CNSAS au colaborat cu Securitatea”, a sustinut presedintele PRM, refuzand, insa, sa faca nominalizari in acest sens.