• Intre 6.00-8.00 si 18.00-20.00 – risc maxim

Accidentele cerebrale pot avea loc cel mai des in timpul unei perioade de aproximativ doua ore, dimineata sau seara, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Japonia si publicat in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Cercetatorii japonezi au examinat 12.957 de cazuri de accidente cerebrale si au remarcat faptul ca riscul este maxim intre orele 6.00 si 8.00 dimineata si 6.00 si 8.00 seara. Riscul de accident cerebral este mai scazut in timpul somnului.
Cercetatorii de la Universitatea Iwate din Japonia sunt de parere ca explicatia sta in modificarile care au loc in circulatia sangelui controlata de ceasul biologic.
Cele mai comune cazuri de accidente cerebrale sunt cele ischemice produse din cauza blocarii circulatiei sangelui din artere in creier.
Accidentele hemoragice sunt mai putin comune si apar atunci cand se sparge un vas de sange din creier. Acestea sunt de doua feluri: cu sangerare directa in tesutul creierului sau cu sangerare in arterele de la suprafata acestuia.
Accidentele ischemice se produc mai des dimineata, in timp ce accidentele hemoragice se produc mai des seara.
Potrivit cercetatorilor, cea mai importanta cauza a producerii unui accident cerebral o constituie fluctuatiile de tensiune arteriala. Studii anterioare au indicat faptul ca tensiunea arteriala este mai ridicata dimineata si seara.
Totusi, cercetatorii au subliniat ca exista si alti factori care favorizeaza producerea unor atacuri cerebrale: dimineata, placile sangvine, particule solide care se gasesc in sange, au tendinta de a se uni si forma cheaguri, iar sangele are o consistenta mai mare.
Cercetatorii au declarat ca problema mai trebuie studiata intrucat exista mai multe tipuri de accidente ischemice, fiecare avand alta cauza.