Sinaia se pregateste de o noua infratire. Orasul are deja doua urbe partenere in strainatate: oraselele Aosta – situat in Italia, la 100 de km de Torino – si Athis-Mons – situat in Franta, la 20 de km de Paris. Ultima „achizitie” a administratiei sinaiene va fi insa din Peninsula Balcanica: localitatea macedoneana Ohrid, asezata pe marginea lacului cu acelasi nume. Lacul Ohrid este situat pe granita dintre Albania si Macedonia, fiind considerat cel mai vechi lac de pe continentul european si printre cele mai vechi lacuri din lume.
Orasul Ohrid are o istorie care coboara dincolo de vremea regelui macedonean Filip al II-lea, timp in care asezarea se numea Lychnidos – orasul luminilor. Localitatea este mentionata cu numele Ohrid, pentru prima oara, in secolul noua, acesta fiind derivatul unei expresii slave care se traduce prin „pe un deal”. Marturiile unui calator din secolul al cincisprezecelea, in timpul ocupatiei otomane, spun ca in Ohrid erau 356 locasuri de cult, cate unul pentru fiecare zi a anului. In zilele noastre, numarul acestora este mult diminuat. Cu toate acestea, in Evul Mediu, localitatea Ohrid era considerata Ierusalimul slavilor. In 1980 orasul Ohrid si lacul Ohrid au intrat in patrimoniul international ocrotit de Unesco.
In Ohrid, cu o traditie de peste 40 de ani, in lunile iulie si august, se organizeaza unul dintre cele mai respectate festivaluri de arta din Peninsula Balcanica: „Festivalul de Vara”, afiliat Asociatiei europene a festivalurilor.
Sinaia este departe de a fi primul oras cu care Ohrid se infrateste. Localitatea macedoneana, avand o populatie de 55.000 de locuitori, are incheiate parteneriate in acest sens cu zece localitati de pe tot cuprinsul lumii (Australia, Olanda, Canada, China etc.)
Daca nici un impediment nu va aparea pana in ianuarie 2007, intentia primarului sinaian Vlad Oprea si a omologului sau Aleksandar Petreski este ca infratirea dintre Sinaia si Ohrid sa se perfecteze in prima luna a noului an, atunci cand o delegatie macedoneana va vizita localitatea prahoveana. Protocolul care se va incheia intre cele doua orase va cuprinde schimburi in urmatoarele domenii: turism, centre de informare si promovare turistica, investitii imobiliare, economie, unitati de invatamant.
Ionut STANESCU