Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului

* Dupa traditie, zi de impacare pentru cei care s-au certat
Maine, crestinii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului, sarbatoare numita in popor Preobrajenia, Probojenia sau Probejele, ce aminteste de schimbarea minunata la fata a Mantuitorului Hristos, pe muntele Taborului. Randuita in calendare la jumatatea Postului Adormirii Maicii Domnului, Schimbarea la Fata este ziua in care e dezlegare la peste, in biserici se sfintesc si se binecuvanteaza strugurii, iar in unele locuri, se face pomenirea generala a mortilor, si in special,a eroilor morti pentru apararea patriei.
La origini, aceasta sarbatoare e ceva mai noua decat celelalte praznice imparatesti. Atat in Rasarit cat si in Apus, este mentionata in documente inca din prima jumatate a secolului V, de cand exista cuvantarile crestine si predicile scrise in cinstea acesteia, de catre patriarhul Proclu al Constantinopolului, patriarhul Chiril al Alexandriei si Papa Leon cel Mare.
In credinta populara, Schimbarea la Fata e considerata hotar intre vara si toamna, ziua in care se racesc apele. De aceea, in unele zone ale Romaniei, este interzis spalatul in ajunul sarbatorii. Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui se credea ca ar muri pana la sfarsitul anului, iar despre aceia pe care ii doare capul in aceasta zi, batranii de altadata spuneau ca vor avea dureri timp de un an incheiat. In Moldova, exista credinta ca pana la 6 august, trebuie neaparat sa te impaci cu toti cei pe care i-ai certat de-a lungul anului. Copiii ar trebui sa fie mai cuminti in aceasta zi, daca nu vor sa fie certati tot restul anului.
In Prahova, in unele sate au loc, de Probreje – cum se mai zice -targuri traditionale si spectacole folclorice, asa cum se va intampla maine, la Sangeru. De asemenea, la Apostolache si la Breaza, in bisericile care poarta hramul sfintei sarbatori,vor avea loc slujbe religioase speciale. In Ploiesti, locasul cu hramul Schimbarii la Fata se afla in Cartierul Malu Rosu, acolo unde va fi savarsita, de asemenea, o sfanta liturghie.
Raluca ENE