Kurzii au aprins padurile Turciei

Incendiile din Turcia au fost provocate de o grupare armata kurda. Soimii Libertatii din Kurdistan au dezvaluit, ieri, ca au dat foc padurilor in cel putin 17 zone.
Gruparea a vrut sa protesteze, astfel, fata de “atitudinea fascista” a autoritatilor turce din sud-estul tarii, regiune populata in majoritate de turci. Soimii Libertatii au anuntat ca vor da foc si altor paduri. Gruparea este afiliata separatistilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Zi de doliu in Rusia

Presedintele rus Vladimir Putin a decretat ziua de astazi de doliu national in memoria victimelor catastrofei aviatice produse marti in Ucraina. ‘’Accidentul in care a fost implicat avionul de linie rus TU-154 care s-a prabusit in regiunea Donetk din Ucraina a facut numeroase victime. Ma inclin in fata victimelor si adresez condoleante parintilor si apropiatilor si decretez la 24 august zi de doliu national in Federatia Rusa’’, se arata in textul decretului prezidential. Si in Ucraina a fost decretata zi de doliu. Avionul rusesc TU-154, la bordul caruia se aflau 160 de pasageri, intre care 39 de copii, si 11 membri ai echipajului, efectua un zbor intern intre statiunea Anata de pe litoralul rus al Marii Negre si Sankt Petersburg, catastrofa producandu-se la mijlocul traseului, in spatiul aerian al Ucrainei, la o altitudine de peste 11.000 de metri, dupa ce controlorii de zbor ucraineni au permis echipajului sa devieze 20 km spre est de la coridorul aerian din cauza unei furtuni, inainte de a disparea de pe ecranele radarelor.
Conform primelor ipoteze, accidentul ar fi putut fi provocat de fenomenul de turbulente aeriene, un fulger sau un incendiu izbucnit la bord. Autoritatile ruse par sa excluda ipoteza unui atac terorist.

Un savant rus a refuzat premiul considerat “Nobelul matematicii”

Un savant rus a refuzat un premiu in matematica echivalent cu premiul Nobel. Grigori Perelman, in varsta de 40 de ani, a gasit solutia la faimoasa problema “Conjectura lui Poincaré”, ramasa nerezolvata de cand a fost formulata, in anul 1904. Matematicianul rus nu s-a prezentat la Madrid, in Spania pentru a fi premiat, si a spus ca premiul de un milion de dolari nu prezinta absolut nici un interes pentru el. Grigori Perelman a explicat ca daca demonstratia lui matematica este corecta, atunci nu mai este necesar sa mai fie recunoscuta si in alt fel.

Pepsi si Coca Cola – interzise in scolile letone

Guvernul leton a anuntat interzicerea vanzarii in scolile din tara a alimentelor si bauturilor care contin coloranti si arome artificiale, cofeina si edulcoranti, intre care figureaza marcile Coca Cola si Pepsi Cola. „Colorantii si aromele artificiale pot provoca reactii alergice. Organismele copiilor sunt mai sensibile la produsele chimice”, a explicat Ministerul Sanatatii de la Riga. In locul bomboanelor, chips-urilor, bauturilor carbogazoase si gumei de mestecat, chioscurile din scoli vor fi aprovizionate cu alune nesarate, fructe, apa minerala si sucuri fara zahar. Masura guvernului leton va intra in vigoare la 1 noiembrie. Ministerul Sanatatii de la Riga a precizat ca Uniunea Europeana autorizeaza tarile membre sa interzica sau sa introduca restrictii la vanzarea de alimente continand ingrediente artificiale. In luna iulie, fostul secretar de stat american Madeleine Albright a cerut presedintelui leton Vaira Vike-Freiberga sa nu interzica vanzarea de Coca-Cola in scolile letone.

Casa regala bulgara – sub lupa Parchetului

Parchetul din Sofia a demarat doua anchete privind restituirea proprietatilor fostului rege bulgar Simeon de Saxa-Coburg.
Anchetele vor analiza deciziile luate de angajatii primariei capitalei, care in opinia procurorilor se fac vinovati de abuz in serviciu. Masura a fost luata la cateva zile dupa ce formatiunea Democratii pentru o Bulgarie Puternica (DSB) a cerut ministrilor anularea unui document controversat care sprijinea retrocedarea proprietatilor.
Ministrul pentru Dezvoltarea Regionala – Assen Gagauzov – si cel al Agriculturii – Nihat Kabil – ar putea fi trasi personal la raspundere pentru raportul furnizat comisiei infiintate in urma cu sase luni pentru a da un verdict in acest caz. Comisia a considerat retrocedarea legala.
Doar cinci parlamentari socialisti din partea coalitiei de guvernare au obiectat fata de raportul comisiei referitor la identificarea proprietatilor familiilor fostilor monarhi Ferdinand I si Boris al III-lea. Un numar de 51 de parlamentari din cadrul opozitiei au votat impotriva deciziei.
In ciuda presiunilor exercitate de parlamentarii din Miscarea Nationala Simeon II, in raport nu a fost introdus cuvantul „legitim”, iar socialistii au subliniat ca orice membru al Legislativului poate cere Parchetului sa ancheteze cazul.
Documentul subliniaza ca restituirea proprietatilor fostului rege s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, datata in 1998.

Infrangeri pe linie

In cea de-a treia etapa din Liga a II-a, desfasurata aseara, niciuna dintre cele trei echipe prahovene nu a reusit sa castige vreun punct. La Mogosoaia, Petrolul a pierdut cu 3-2 in fata celor de la FC Botosani, tot pe teren propriu, la Strejnic, Chimia Brazi fiind invinsa de Dunarea Giurgiu.
A fost 2-0 pentru oaspeti, prahovenii ramanand fara niciun punct in clasament. Si echipa Municipal Campina a fost invinsa, la Brasov trupa lui Nanu pierzand cu 1-0.
M. DIMA