Milioane de indieni si-au parasit casele din cauza inundatiilor
Ploile musonice anuale din India – vitale pentru economia tarii care se bazeaza pe agricultura – au provocat inundatii in cel putin cinci state. Aproximativ 200 de persoane au fost ucise, mai multe sate au fost acoperite total de ape si recoltele au fost distruse in mare parte. „Am strigat cand i-am vazut pe soldati, iar ei ne-au salvat vietile”, a povestit un locuitor al orasului Surat, despre care televiziunile indiene au relatat ca a fost acoperit de ape in proportie de 90 la suta. Autoritatile au anuntat ca liniile telefonice nu mai functioneaza si este o lipsa acuta de apa potabila. „Nu am mai mancat de trei zile, iar copiii plang de foame si de sete”, a povestit un locuitor dintr-un sat inundat. Rezidenti ameninta cu ample actiuni de protest, la care ii cheama pe toti doctorii si cadrele didactice universitare, prin care vor sa atraga atentia autoritatilor nationale si reprezentantilor UE asupra nivelului „indecent” de salarizare si discriminarii lor in cadrul sistemului sanitar.
Rezidentii anunta ample proteste
„Protestam deoarece, dupa examenul de rezidentiat, suntem  prinsi in capcana unui contract de munca cu perioada determinata (intre 3 si 6 ani) care ne acorda, cu indecenta, un salariu lunar net de 426 lei. Mentionam ca, desi legea prevede plata garzilor medicilor rezidenti, exista numeroase spitale care indraznesc sa incalce aceasta prevedere”, se precizeaza intr-un comunicat al Camerei Federative a Medicilor, solidara cu actiunea rezidentilor.
Potrivit documentului, majoritatea rezidentilor isi efectueaza stagiile in centre universitare, ceea ce inseamna plata chiriei, a transportului in comun, a cartilor necesare pregatirii pentru viitoarea specialitate, a unui stetoscop si a unui tensiometru, participarea la congrese medicale. Insa, toate acestea sunt imposibil de realizat cu 426 lei (jumatate din salariul mediu pe economie).
Noi reguli de pastrare si completare a carnetelor de munca
Angajatorii care au infiintat sedii secundare in alte judete decat cel in care au sediul principal pot solicita inspectoratelor teritoriale de munca din acele zone sa pastreze si completeze carnetele de munca ale salariatilor, se arata intr-un proiect de lege aprobat, ieri, de Guvern.
Actul normativ modifica Legea privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca. Conform noului act normativ, angajatorii vor fi obligati sa inregistreze contractele de munca ale salariatilor si sa depuna actele de calcul al drepturilor salariale la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala si-a infiintat sediul secundar.