Joi dupa-amiaza, la Azuga, a avut loc dezbaterea publica privitoare la acordarea autorizatiei de mediu firmei S.C. Sinter-Ref S.A., fosta fabrica de samota. La dezbatere, au fost prezenti peste treizeci de localnici, care isi au casele in apropierea fabricii de produse refractare si sunt direct afectati de poluarea provenita de la aceasta, reprezentanti ai autoritatilor de Mediu si membri ai Consiliului Local.
Spiritele s-au incins foarte tare in momentul in care reprezentantii autoritatilor de Mediu au spus ca studiul de impact de care dispun arata ca morbiditatea, in vecinatatea fabricii, nu este afectata de existenta acesteia. Ba chiar, au precizat acestia, valorile inregistrate aici au fost inferioare celor masurate in vecinatatea soselei nationale. Astfel, potrivit studiului, masinile care circula pe DN1 polueaza mai tare decat instalatiile Sinter-Ref.
Cetatenii domiciliati pe strazile Independentei si Cerbului, strazi care delimiteaza intreprinderea, spun ca nu pot dormi noaptea din cauza zgomotelor pe care macinarea caramizilor reziduale le produce, si ca se sufoca in momentul in care fabrica elibereaza noxele in atmosfera. De asemenea, acestia se plang de faptul ca li s-au ofilit toate plantele din gradini, ca nu-si mai pot usca rufele in curte si ca pulberea macinata le patrunde in case manjindu-le ferestrele. Multi batrani suferinzi spuneau, abia retinandu-si lacrimile, ca au ajuns in pragul disperarii din cauza acestei fabrici, care le agraveaza astmul, bolile de inima si le pune la pamant sistemul nervos. Nu a fost uitat nici fenomenul de acum trei ani, cand Sinter-Ref a imprastiat in atmosfera emisii bogate in fluor, parjolind padurea pe o raza de sute de metri. Localnicii s-au oferit pe rand sa-i primeasca gratuit in gazda pe cei de la Mediu, astfel incat acestia sa cunoasca conditiile de cosmar in care traiesc.
* Un „mort” in calea a 5.000 de vii
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) a facut, in ultima saptamana, trei masuratori ale emisiilor de la Sinter-Ref. Ultima, desfasurata marti, a aratat depasirea limitelor de poluare admise. Camelia Stelian, directorul APM Prahova, a spus ca va trimite masuratoarea la Garda de Mediu. In baza ei, Garda va aplica o amenda de maximum un miliard de lei vechi. Desi are o incinta foarte mare si ocupa o suprafata de cateva mii de metri patrati, Sinter-Ref mai pastreaza doar cateva zeci de angajati, iar activitatea sa se desfasoara cu intreruperi de ore si zile. Acest lucru face foarte dificil pentru tehnicienii APM sa surprinda momentul in care fabrica isi porneste motoarele si devine poluanta. Localnicii spun ca Sinter-Ref descarca materia prima noaptea, si ca tot noaptea isi desfasoara grosul activitatii, astfel incat nimeni sa nu poata vedea ce fel de materii prime foloseste si cat de inchise la culoare sunt pulberile emise.
Cel care a prezidat dezbaterea, Alexandru Debreti, primar in perioada 1990-2000, a spus ca existenta fabricii, „o intreprindere pirat, este un anacronism fata de planurile pe care Azuga le are in ceea ce priveste turismul”. In opinia fostului edil, a opune interesele Sinter-Ref celor ale comunitatii azugene este ca si cum „interesele unui mort ar fi opuse intereselor unei colectivitati.”
In urma celor ascultate, directorul APM Prahova, Camelia Stelian si Cristiana Surdu – sefa serviciului de autorizari din cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti, au promis localnicilor – asezarea are aproximativ 5.000 de locuitori – ca vor cere Ministerului Sanatatii refacerea raportului privind morbiditatea cauzata de functionarea fabricii si ca vor cere moni-torizarea suplimentara a emisiilor de la Sinter-Ref. Fabrica de samota a obtinut, cu doi ani in urma, de la Bruxelles, permisiunea unei perioade de tranzitie in care sa-si ecologizeze capacitatile de productie. Aceasta dispensa nu ingaduie insa nivelul de poluare inregistrat marti. Directorul APM Prahova ne-a declarat ulterior ca „Primaria Azuga ar fi trebuit sa ia pozitie atunci cand Sinter-Ref a facut acea solicitare la Bruxelles. Daca, la acea vreme, ar fi fost la fel de vehementa pe cat este astazi, perspectiva sfarsitului fabricii de samota ar fi fost mult mai realista”.
* Debreti se lasa de politica, Dan Ioan Popescu a lasat balta orasul
Alexandu Debreti, fostul primar al orasului Azuga, in prezent consilier local, a anuntat ca nu „se va mai implica in puterea locala” dupa ce mandatul actual se va sfarsi. Debreti a facut aceasta precizare in timp ce conducea dezbaterea publica privind acordarea autorizatiei de mediu firmei S.C. Sinter-Ref S.A. – producator de materiale refractare, fosta fabrica de samota. Debreti i-a reprosat actualului primar, Adrian Purcaru, in fata unei asistente numeroase, ca „nu stie sa calareasca puterea executiva” si ca nu a fost in stare sa aplice Sinter-Ref-ului amenzile cuvenite pentru aspectul neingrijit al halelor industriale. Acest lucru ar fi fost, in opinia actualului consilier local, una dintre parghiile eficiente pentru a grabi inchiderea fabricii de samota. Primarul a fost interpelat si de alti consilieri locali, care il acuzau ca, in campania electorala din 2004, s-a folosit de influenta colegului sau de partid, Dan Ioan Popescu – la vremea aceea, ministru al Economiei si Comertului – pentru a inchide, timp de doua luni, fabrica de samota, si a atrage astfel voturi din partea azugenilor. Primarul a facut apel la abandonarea luptelor politice pe durata unei dezbateri cu interes comunitar, insa nu a negat acuzatiile care i s-au adus. In replica, el a spus: „La vremea aceea, am fi putut inchide fabrica de samota, fiindca aveam un om puternic, care lucra peste capetele noastre. Acum dumneavoastra sunteti la putere, si iata ca nu aveti oameni cu asemenea influenta.”