Deciziile de pensionare ar putea fi emise in doar cateva minute de la depunerea cererii

Toate societatile comerciale care detin carnetele de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Prahova sau care au aprobarea acestei institutii de a le pastra la sediul social al firmelor, trebuie sa predea respectivele documente Casei Judetene de Pensii (CJP) Prahova, in baza unei programari stabilite de aceasta din urma institutie. Actiunea are ca scop preluarea datelor din carnetele de munca si introducerea lor in baza de date a CJP Prahova, pentru fiecare persoana salariata in parte, pana la data de 1 aprilie 2001 – cand a aparut Legea nr. 19 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. A fost luat in calcul acest termen deoarece, incepand cu 1 aprilie 2001, datele privind stagiul de cotizare realizat de fiecare angajat, precum si veniturile pentru care s-a platit ori s-a datorat contributie de asigurari sociale se afla deja in evidenta informatizata a CJP Prahova. Aceasta a fost intocmita pe baza declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor catre bugetul asigurarilor sociale de stat, depuse de catre angajatori.
Concret, CJP Prahova va prelua acum, in baza sa de date vechimea si veniturile salariale inscrise in fiecare carnet de munca pana la data aparitiei legii. Totodata, angajatorii sunt obligati sa ataseze la fiecare carnet de munca o copie a actului de identitate al persoanei in cauza, deoarece evidenta CJP Prahova se tine pe baza codului numeric personal. Dupa preluarea datelor de pe carnetele de munca aflate in evidenta ITM Prahova, inspectorii CJP Prahova vor proceda la fel si cu carnetele de munca detinute de unitatile cu capital de stat, institutiile bugetare, AJOFM (care pastreaza carnetele somerilor), precum si de la fiecare persoana care detine acasa documentul respectiv si care nu se regaseste in nici una dintre categoriile enumerate.
Intentia conducerii CJP Prahova este aceea de a retine, cat mai putin timp, la sediul sau, carnetele respective, returnarea acestora catre reprezentantii firmelor facandu-se tot in baza unui grafic. La finalul actiunii de preluare a datelor din carnetele de munca – prevazuta a se incheia la 31 decembrie 2007 – CJP Prahova va sti precis cate persoane din judet au realizat stagii de cotizare anterior datei de 1 aprilie 2001 si, ca atare, isi poate creiona, mult mai exact, programul privind cheltuielile la bugetul asigurarilor sociale de stat si, implicit, poate reduce termenul de solutionare a dosarelor de pensionare. Teoretic, din 2007, CJP Prahova ar putea emite decizii de pensionare chiar la doar cateva minute de la depunerea cererii – asa cum se procedeaza in tarile occidentale – daca persoana in cauza nu trebuie sa revina si cu alte documente doveditoare.
D. CONSTANTIN