Sfanta Mucenica Lucia Fecioara, asemenea tuturor mucenicilor din primele veacuri ale erei crestine, a fost arestata pentru „vina” de a fi crestina. Si, pentru ca n-a voit sa-L tradeze pe Hristos, nici sa devina idolatra, este supusa la nenumarate chinuri, in cursul carora l-a convertit la crestinism chiar pe seful tortionarilor, numit Rix. Aceasta fecioara viteaza a atras la credinta crestina pe multi inchinatori ai zeilor. Acestia au fost impresionati de curajul si de taria crezului sau, precum si de miraculoasa ei supravietuire din numeroasele torturi inspaimantatoare la care fusese supusa. In cele din urma – Lucia fu decapitata. In acelasi chin fura ucisi Rix si toti cei 24 de Sfinti Mucenici care-L marturisesera pe Hristos din indemnul Sfintei Lucia.
Astie, prin exemplara-i traire in duh crestin, ajunsese la rangul de episcop in timpul domniei imparatului Traian. Din ordinul acestuia, Sfantul Sfintitul Mucenic Astie a fost arestat si chinuit de guvernatorul Agricola. Mentionam cateva dintre multele torturi la care avea sa fie supus: bataia cu bice de plumb si cu vine de bou. Apoi, fu uns cu miere, fiind spanzurat cu fata in sus. Era in toiul verii si roiuri de viespi si de muste, atrase de miere, l-au invadat ucigandu-l.
In aceeasi data sunt pomeniti si Sfintii Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah si Onisim, care au fost schingiuiti si omorati in diferite moduri.
Mihai Stere DERDENA