* Opinia apartine Despinei Popescu, directorul unui hotel de 3 stele din Busteni
– Domnisoara director, cat de ocupate sunt, acum, spatiile de cazare din Busteni ?
– Unitatile de turism din Busteni au, in aceasta perioada, un grad de ocupare cu 6-7% mai mare decat in perioada anterioara, dar nu este pe cat ar trebui sa fie. Acum, ponderea in gradul de ocupare o detine sistemul de cursuri, conferinte, traninguri, simpozioane si alte manifestari de acest gen, pe care le gazduim mai ales la sfarsit de saptamana; doar aproximativ 15% sunt prezentari individuale de turisti.
– Ce oferiti turistilor care vin in Busteni ?
– Pe perioada de vara, in afara de plimbari cu Telecabina si drumetii nu sunt prea multe de facut. Administratia locala face insa demersuri pentru instalarea unui tobogan pe partia Kalinderu – care va fi o noutate pentru toti turistii. Si as mai adauga ca pentru a asigura turistilor un sejur diversificat, avem abonamente la spectacolele ce au loc la Casa de Cultura si celor cazati la noi le oferim, gratuit, bilete la respectivele reprezentatii.
– Dar orasul cum isi primeste oaspetii?
– Orasul este mai ingrijit, mai curat. De asemenea, personalul care asigura ordinea publica este mai prezent in toata statiunea si oaspetii se simt, intr-adevar, in siguranta. Pe de alta parte, a crescut standardul statiunii. Aceasta inseamna ca a crescut gradul de confort al unitatilor de cazare, cele vechi fiind modernizate, iar cele noi se construiesc la standarde de confort occidental.
– Dar tarifele nu ating si ele… standarde occidentale?
– Nu; tarifele nu sunt mari, ci chiar la nivelul din 2004-2005. Iata, de exemplu, o camera cu doua locuri – deci cazarea – la care se adauga si micul dejun constand intr-un bufet suedez bine asortat – ajunge, la un hotel de 3 stele, la 200-240 ron. De asemenea, pentru atragerea turistilor promovam si anumite bonificatii, care inseamna reduceri progresive ale tarifelor sau, la 5 nopti de cazare, pe a VI-a o acordam gratuit.
– Care ar fi nemultumirea, de-acum, a unui hotelier din Busteni?
– As spune nu numai de-acum, ci de mai multa vreme; pentru ca iarna, de exemplu, Busteniul este sarit, ostentativ, ca si celelalte statiuni de pe Valea Prahovei, din schema statiunilor de schi prezentate de televiziuni si radio – publice sau private. Iar primavara si vara, ori se anunta insistent restrictii de circulatie pe DN1, ori buletinele meteo sunt pline de ploi – la munte, si astfel zona este ocolita de turisti sau, indirect, sunt trimisi pe litoral. Unde, sa fim seriosi, si pe-acolo ploua si mai sunt si alte necazuri.
– Ce politica veti aplica pentru a atrage turistii?
– Noi deja mergem pe ideea ca la un hotel de 3 stele, serviciile asigurate sa fie asemanatoare celor din localuri de 4 stele. Astfel ii vom atrage pe turisti si nu-i vom trimite in alte locuri. De asemenea, tinem cu dintii, cum se spune, de raportul dintre calitatea si pretul serviciilor oferite care, de fapt, contureaza cel mai bine gradul de atractivitate al unui hotel. Si pot sa spun ca tocmai acest raport calitate-pret ne-a adus pe primul loc in judet, iar la nivelul tarii, ocupam locul 8 intre unitatile de profil.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCa sa o vindece de prostie,
Articolul următorGHID NATURIST