„Pandemia de gripa poate afecta, oricand, un sfert din populatia globului”
Pandemiile gripale (epidemiile la scara mondiala) se produc, potrivit specialistilor, de trei-patru ori in fiecare secol, cand apar noi subtipuri de virus, usor de transmis de la o persoana la alta. In secolul trecut, marea pandemie gripala din 1918-1919, de pilda, numita „Gripa spaniola”, a cauzat aproape 50 milioane de decese in intreaga lume. Ea a fost urmata de pandemiile din Asia, din 1957-1958, cand s-au inregistrat un milion de decese, si cea din Hong Kong, din 1968-1969, cand au murit 800.000 de oameni.
Primele cazuri de gripa aviara inregistrate la om au aparut in Asia de Sud -Est, in 2003, in special la persoanele care au venit in contact direct cu pasarile bolnave. In 2005, s-au inregistrat primele focare de gripa aviara la pasari si in Romania. Masurile de precautie luate de catre autoritati au vizat limitarea infectiei, dar noi focare pot izbucni oricand. Care sunt riscurile legate de o astfel de epidemie si cum ne putem putem proteja impotriva ei – iata numai cateva dintre intrebarile la care a acceptat sa ne raspunda, in exclusivitate, prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” Bucuresti:
– Cum se transmite gripa aviara ?
– Prin intermediul pasarilor bolnave sau moarte, a apei contaminate si prin fecalele si secretiile din caile respiratorii ale pasarilor salbatice purtatoare. Odata infectate, atat pasarile domestice, cat si cele salbatice se pot imbolnavi si muri. Transmiterea virusului de la pasari la specii de mamifere este limitata. Porcul este cea mai susceptibila gazda, iar omul – numai dupa ce virusul a suferit anumite modificari. Porcul se contamineaza si se infecteaza cu virusurile gripale aviare dar nu se si imbolnaveste. La pasari, boala se transmite prin: pene/fulgi – pasarile care vin in contact cu o alta bolnava pot lua virusul de pe penele acesteia; aer- virusul se poate transmite prin inhalare; excremente – un singur gram de excremente contaminate poate infecta pana la un milion de pasari; gheare – pasarile se pot infecta daca merg pe pamant contaminat.
– Virusul gripal aviar se poate transforma in virus pandemic ?
– Da, atat cel aviar, cat si cel uman. Iar atunci cand cele doua tipuri de virus se intalnesc, prin combinatia genelor lor pot conduce la transformarea lor intr-un virus nou, care se cheama virus pandemic. Acesta nu a aparut, nu este in circulatie si, deci, nimeni nu stie cum arata. De ce innebunim, atunci, lumea cu pandemia? Pentru ca virusul gripal uman are niste cicluri repetitive. In secolul trecut, au fost patru pandemii, si nu vedem de ce, in cel de fata, nu s-ar putea intampla la fel. Ca atare, trebuie sa fim pregatiti. Prin vaccinarile antigripale anuale, riscul de infectie la adulti scade, de pilda, cu 70 la suta, la varstnici – cu 50 la suta, iar in ceea ce priveste rata deceselor – aceasta scade cu 68 la suta. Si inca un amanunt foarte important. Potrivit precizarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), investitia in sanatate se calculeaza, printr-un indicator specific, numit “an pe viata salvata“. Astfel, daca investitia ma costa pana la 20.000 de dolari/an/viata salvata, atunci OMS considera ca investitia este foarte recomandata; daca pretul este intre 20 – 50.000 de dolari, investitia este recomandabila, iar ce depaseste 50.000 de dolari, investitia este considerata discutabila. Pandemia de gripa afecteaza circa 25 la suta din populatia globului.
– Care sunt, in acest context, recomandarile OMS ?
– In momentul de fata, in conformitate cu precizarile OMS, suntem in faza de alerta pandemica tip III. Aceasta inseamna ca s-a recunoscut faptul ca virusul gripar avial H5N1 trece la om, dar nu se recunoaste transmiterea interumana. O noua pandemie este inevitabila si poate aparea in orice moment. Ca va fi la anul sau peste doi ani, nimeni nu poate sti. Alertele pandemice sunt multe, insa foate putine se transforma in pandemii.
– In concluzie, se poate spune ca epizootia de gripa aviara este in extindere alarmanta ?
– Da, din pacate, chiar daca nu s-a confirmat, repet, transmiterea interumana. Deci, fiecare tara trebuie sa respecte un plan national de lupta contra unei pandemii de gripa, deoarece acest virus are o rata inalta de mortalitate. Concluzii clinice: virusul are o incubatie mai lunga fata de gripa umana si afecteaza mai ales copiii si tinerii; decesul survine, in medie, la 9-10 zile de la debutul bolii, cauza principala constituind-o insuficienta respiratorie acuta. Numarul deceselor este, fireste, invers proportional cu performanta sistemului sanitar dintr-o tara sau alta. Astfel, in 2005, rata mortalitatii din cauza gripei aviare a fost, in Hong Kong, de 33 la suta, in Vietnam de 80 la suta, iar in Cambodgia de 100 la suta !
D. CONSTANTIN