Recunoscut prin parfumul pe care il degaja, pepenele galben este apreciat si pentru efectul sau revitalizant. Din aceeasi familie cu pepenele rosu, pepenele galben are o actiune terapeutica mult mai puternica. Recomandat de terapeuti pentru tratarea afectiunilor aparatului digestiv, miezul aromat si racoros al pepenelui galben face minuni atunci cand este consumat inainte de masa. Sucul din pepene galben constituie un tratament eficient pentru cei care sufera de anemie, tulburari de apetit sau sunt in perioada de convalescenta. Nectarul se face foarte simplu, prin simpla zdrobire a miezului cu ajutorul unui mixer, adaugand pentru indulcire 1-2 lingurite de miere, la o cana de nectar. Se consuma proaspat. Efectul racoritor si antiinflamator al pepenelui galben il recomanda mai ales pentru bolile de piele cu manifestari violente: alergiile, dermatozele infectioase, insotite de usturime si mancarimi. Se face o cura de pepene galben de 10-12 zile, timp in care sunt eliminate din alimentatie carnea, grasimile si alimentele sintetice ori conservate. Folosit cu rol cosmetic, pepenele taiat felii si aplicat pe fata, revigoreaza tenul. Tenul obosit se va bucura de efectul hidratant si calmant al pepenelui galben.