Cetateanul – pe post de sperietoare pentru opozitie

Dupa ultima sedinta a Consiliului Local Sinaia – cand pe ordinea de zi s-au aflat, dupa cum am mai mentionat intr-un articol, exact 60 de pro-iecte de hotarari – l-am intrebat pe primarul Vlad Oprea cum reusesc astfel de reuniuni maraton care, trebuie sa recunoastem, intotdeauna presupun si o doza de „lupta” politica, fireasca intre puterea si opozitia din respectiva institutie a legislativului local. „In primul rand – ne spunea primarul Oprea, membru al PNL – exista o colaborare foarte buna intre reprezentantii Aliantei D.A. in Consiliu. Cei opt consilieri liberali si trei democrati asiguram majoritatea (Consiliul Local Sinaia este format din 17 membri – n.n.) si nu sunt probleme din acest punct de vedere. Mai ales ca grupul PNL-PD discuta, inaintea sedintelor de Consiliu si in comisiile de specialitate, toate aspectele care pot influenta votul.” In acelasi timp, am aflat ca si unele amendamente ale opozitiei – respectiv ale reprezentantilor PSD sunt adoptate „cand sunt de bun simt. Cand, insa, sar calul, atunci nu mai suntem de acord cu ei” – sublinia primarul.
Sunt, insa, situatii cand pentru adoptarea unor hotarari este necesar votul a doua treimi dintre membrii legislativului local si, la Sinaia, se impune a fi ridicata si mana consilierilor PSD. Un exemplu in acest sens l-a constituit un proiect prin care administratia locala dorea obtinerea unui credit de 30 miliarde de lei pentru reparatiile unor strazi care nu mai suportau amanarea. Cum hotararea trebuia adoptata si cu o parte dintre voturile opozitiei – pentru a intruni acele doua treimi prevazute de lege – reprezentantii PSD nu au fost de acord cu respectiva initiativa si proiectul de hotarare „a picat”. „Banii ne trebuiau ca aerul si BERD – creditorul – nu putea sa astepte pana lamuream noi lucrurile in Consiliul Local, ne-a spus edilul sef Vlad Oprea. Atunci am recurs la o stratagema; am invitat cetatenii la o sedinta extraordinara a Consiliului Local, in cadrul careia am rediscutat problema creditului, pentru reparatiile strazilor, pentru a se vedea cum si cine voteaza hotarari pe care le propunem pentru interesele localitatii. Si procedura a avut succes, proiectul de hotarare a fost votat, noi am obtinut creditul, dar am inregistrat intarzieri in finantarea unor lucrari care, cum spuneam, nu prea suportau amanare”.
Despre astfel de contradictii, reprezentantii PNL si PD din Consiliul Local Sinaia sunt de acord ca „este normal sa existe”, deoarece au si partea buna a unor dezbateri mai amanuntite, cu reliefarea mai multor aspecte care pot influenta efectele hotararilor luate. Dar cand este vorba despre un interes general, atunci trebuie lasat deoparte orice interes de partid, orice orgoliu, de care un om politic – devenit consilier – ar putea fi… macinat.
Leon CHIRILA