Producatorii de grau sunt in pragul falimentului
La ora actuala, producatorii agricoli prahoveni au secerat graul de pe circa 30 la suta din suprafata cultivata (33.933 hectare), obtinand o productie medie de 2.700 kg/hectar, superioara anului anterior. Cu toate acestea, producatorii nu sunt deloc multumiti, dimpotriva, se arata chiar revoltati. Si asta pentru ca, desi in urma recentelor discutii dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii, ai producatorilor si procesatorilor, a fost stabilit un pret de referinta(orientativ) al graului de 4.500 lei/kilogram, procesatorii (adica proprietarii de silozuri, morarii si brutarii) nici nu vor sa auda de asa ceva. Conform opiniei directorului adjunct al Directiei Agricole Prahova – Marcel Tataru – intrucat piata cerealelor este suprasaturata, deoarece suntem in perioada de varf a secerisului, procesatorii nu ofera mai mult de 2.200 – 2.300 lei/kg, pret care-i duce in faliment pe majoritatea cultivatorilor de grau. „Acestia cheltuiesc, in medie, 12-15 milioane de lei pentru cultivarea unui hectar de grau. Deci, pentru a-si acoperi costurile si a inregistra si un mic profit, ei trebuie sa obtina 3.000 – 3.500 kg/grau la hectar, pe care sa-l vanda cu 4.500 lei/kg. Multi, insa, avand credite bancare cu clauza de a le rambursa la recoltare – bani care le-au trebuit pentru samanta, erbicide, utilaje procurate in leasing etc. – sunt fortati, acum, sa vanda o parte din grau la pretul de 2.200 – 2.300 lei/kg, impus de procesatori” – afirma interlocutorul nostru.
Ministrul Flutur recidiveaza in… promisiuni
Din cate am observat, ministrul agriculturii – Gheorghe Flutur – nu este strain de aceasta situatie alarmanta care, de altfel, se repeta de cativa ani. Ca atare, o prima masura pe care a promis ca o va lua este aceea ca, probabil in luna august, statul sa cumpere o anumita cantitate de grau de pe piata, in ideea reglarii cererii si ofertei. Acelasi ministru mai promite ca, in scurt timp, o sa-i puna la zid si pe evazionisti, stiut fiind faptul ca, aproximativ 40 la suta din painea cea de toate zilele, se produce si se vinde la negru. „In paralel cu licentierea silozurilor de cereale, am legalizat contorizarea unitatilor de morarit, iar borderourile pentru achizitionarea graului de catre mori sunt, de-acum, cu regim special. In curand, vom trece si la stantarea (etichetarea) painii, deci, treptat-treptat, volumul evaziunii fiscale in domeniul panificatiei se va reduce simtitor” – afirma ministrul Flutur. O promisiune asemanatoare a facut si in vara trecuta, dar aceasta a ramas, din pacate, doar pe „sticla”. Oare va fi la fel si-n 2006?
D. CONSTANTIN