Decizia lui Ilie Botos de a demisiona din functia de procuror general a provocat surprindere in Consiliul Superior al Magistraturii. Vicepresedintele CSM, Cristian Deliorga, a spus ca, fiind vorba de procurorul general, nu poate face comentarii. Presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu a declarat ca nu intelege care ar fi responsabilitatea procurorilor in cazul Omar Hayssam, in conditiile in care Hayssam a fost trimis in judecata. Ministrul Administratiei si Internelor, secretarul general al PD, Vasile Blaga, considera insa ca demisia procurorul general este ceva „pozitiv”. Blaga a spus ca, „in calitate de simplu cetatean”, a fost „neplacut surprins” de prestatia lui Ilie Botos si a procurorului care a instrumentat cazul Omar Hayssam. In schimb, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu afirma ca demisia procurorului general dovedeste o data in plus ca situatia determinata de scandalul Omar Hayssam este extrem de grava.

Traian Basescu: Structuri ale statului ticalosit actioneaza, inca,
in viata de zi cu zi

“Inca vedem structuri ale statului ticalosit actionand in viata de zi cu zi, inca ne jucam cu infractori care ne scapa, inca avem tentatia sa raspundem la comenzi politice”, a afirmat ieri, presedintele Traian Basescu, in cadrul ceremoniei de absolvire a promotiei 2006 a Academiei de Politie. Acesta le-a transmis, in acest context, noilor jandarmi, politisti si pompieri, ca au obligatia sa respinga o astfel de abordare prin juramantul depus. “Nu avem a servi pe nimeni altcineva decat poporul roman, cetateanul, comunitatea”, a subliniat presedintele, asigurandu-i pe noii absolventi ca isi pune toata speranta in ei pentru ca ii considera “promotia Europei”. Aceasta este prima reactie publica a sefului statului dupa demisiile pe care, in cursul serii de joi, si le-au depus la Palatul Cotroceni sefii SRI, SIE si DGIPI din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dan Voiculescu cere demisia presedintelui tarii

Biroul de Presa al PC a fost imputernicit sa dea publicitatii, ieri, o declaratie a presedintelui Partidului Conservator, Dan Voiculescu, prin care acesta cere demisia presedintelui Traian Basescu. „Atat timp cat presedintele Basescu nu a gasit solutii impotriva unui sistem „ticalosit” pe care continua sa-l invoce cu atata fervoare si astazi, este clar ca singura solutie pentru rezolvarea problemelor este ca presedintele sa ia aceeasi decizie pe care au luat-o si oamenii din directa sa subordonare. Cer, de aceea, presedintelui Basescu sa-si asume cea mai grava criza din sistemul de siguranta nationala de dupa 1989 si sa-si prezinte, in solidar cu sistemul pe care l-a sprijinit si l-a laudat, demisia de onoare. Nu se poate ca presedintele Romaniei sa se considere deasupra vremurilor atat timp cat deciziile au fost si sunt direct la domnia sa”.

Liderul PSD solicita demascarea clanurilor politizate

Liderul PSD Mircea Geoana ii cere presedintelui Traian Basescu sa nu se mai limiteze la „ridicarea unor probleme fara sa vina dupa aceea si cu exemple” si sa demaste clanurile politizate din institutiile care actioneaza in domeniul sigurantei nationale. “Presedintele Basescu s-a specializat in ridicarea unor probleme fara sa vina dupa aceea si cu exemple, si cu masuri. Daca exista grupuri de interese in jurul premierului Tariceanu, daca exista clanuri politizate la nivelul serviciilor si al structurilor de forta ale statului roman, ele trebuie demascate fara intarziere. Nu este posibil ca in aceste structuri sa existe asa ceva. Dar, tentatia pe care si presedintele Basescu, si premierul Tariceanu o au, sa se joace cu teme de interes national in scopul de a marca puncte de imagine in relatia cu alegatorii, aceasta frivolitate a temelor alese pentru a marca puncte de imagine, nu este un lucru sanatos pentru democratia romaneasca si pentru buna functionare a institutiilor statului”, a declarat Geoana. “Asistam, de fapt, la un joc politic, la o decredibilizare accelerata a tuturor institutiilor fundamentale ale statului. Presa este o institutie fundamentala a democratiei. Armata este o institutie, si ea este pe cale sa fie demontata datorita scandalurilor nesfarsite care au loc la nivelul coalitiei. Probabil ca va urma si Biserica. Daca mergem in ritmul asta, vom vedea si niste tineri politicieni, care eventual au colaborat si ei, ca soimi ai patriei, fiind recrutati la 12-14 ani de fosta securitate”, a spus liderul PSD.

Dezacord in opozitie

PSD asteapta noi demisii in cadrul administratiei Tariceanu. Demisia procurorului general nu rezolva problema cu care se confrunta justitia romaneasca, apreciaza presedintele pricipalului partid de opozitie, Mircea Geoana. Liderul social-democrat a mai declarat ca situatia trebuie dezbatuta de Parlamentul Romaniei pentru a reintra in normalitate. Nu de aceeasi parere este Partidul Romania Mare. Parlamentul nu este forul menit sa rezolve criza din justitie, este de parere deputatul Lucian Bolcas. La randul sau, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, condidera ca nu Ilie Botos este cel responsabil de supravegherea omului de afaceri Omar Hayssam, ci ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.

PD si PNL nu vor sefi politici la serviciile secrete

PNL si PD anunta ca noii sefi ai serviciilor secrete trebuie sa nu fie influentati politic. Politicul n-ar trebui implicat in numirea sefilor serviciilor secrete. Trebuie oprita influenta politicului la usa securitatii nationale si a interesului national, a spus liderul PD, Emil Boc. Surse din PD sustin ca acest partid i-ar putea propune ca sefi la SRI sau SIE pe Claudiu Saftoiu, Mihai Stanisoara sau Sorin Frunzaverde. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a anuntat ca liberalii sustin „depolitizarea completa” a serviciilor secrete.

Deputatul Marian Saniuta sustine ca demisiile sefilor serviciilor secrete sunt lovite de nulitate

Deputatul PSD de Prahova – Marian Saniuta – sustine ca demisiile sefilor serviciilor secrete din Romania prezentate, acum doua zile, la Cotroceni – din cauza situatiei create in jurul lui Omar Hayssam – sunt lovite de nulitate. In calitate de vicepresedinte al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Saniuta a declarat, ieri ca, normal, „demisiile conducerilor SRI si SIE ar fi trebuit adresate institutiei care i-a numit – adica Parlamentul, iar Virgil Ardelean (seful Directiei generale de informatii si protectie interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor n.n) – in fata premierului Tariceanu si a ministrului Blaga”. In opinia deputatului prahovean, responsabilitatea politica a celor intamplate in cazul lui Hayssam ar reveni „ministrului justitiei – pentru acea decizie discutabila de punere in libertate, si ministrului administratiei si internelor – pentru atitudinea pe care avut-o Ardelean, ca subordonat al sau”. In context, sustinand ca SRI si SIE vor fi conduse de militari pe perioada de interimat, lucru care i se pare a fi „un derapaj de la democratie” deputatul a solicitat, prin intermediul mass-media, „convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara pentru discutarea noilor numiri de persoane la conducerile celor doua servicii „. Legat de faptul ca actul depunerii demisiilor s-a petrecut la Cotroceni, deputatul Saniuta a concluzionat „este vorba despre o comedie in care presedintele Basescu, dupa un sprit la mare – seara, vine a doua zi – la Cotroceni – si le cere demisia celor doi sefi.
N.DUMITRESCU

Omar Hayssam a parasit Romania ?

Fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, sustine ipoteza potrivit careia Omar Haysam a parasit teritoriul Romaniei. Botos a declarat ieri ca va trebui facuta o investigatie foarte amanuntita pentru a se descoperi cum a fost posibil ca omul de afaceri sirian sa iasa din tara. Ilie Botos a facut aceasta declaratie la numai cateva ore dupa ce si-a dat demisia din functia pe care o ocupa. Desi a declarat ca a renuntat la functie din motive personale, fostul procuror general al Romaniei recunoaste si faptul ca in cazul omului de afaceri Omar Hayssam au existat neconcordante si lipsa de comunicare intre anchetatori.

Medic suspectat

Medicul Penitenciarului Rahova este cercetat disciplinar. Constantin Tanasescu a eliberat o adeverinta medicala care atesta starea proasta a pacientului Omar Hayssam. Medicul Constantin Tanasescu este cercetat acum de comisia de disciplina a inchisorii, pentru ca nu a respectat procedurile in vigoare privind eliberarea de acte medicale catre detinuti. La vremea respectiva, detinutul Hayssam a cerut verbal eliberarea adeverintei, desi aceasta solicitare trebuia formulata in scris. Medicul a eliberat adeverinta si i-a inmanat-o personal detinutului, acest document fiind cel care a ajuns, ulterior, in instanta.

Conduceri interimare

Presedintia a anuntat ieri numele celor care vor prelua interimar conducerea Serviciului Roman de Informatii, respectiv a Serviciului de Informatii Externe, pana la desemnarea noilor sefi.
Astfel, interimatul SRI va fi asigurat de prim-adjunct colonel Mihai Florian Coldea, iar la conducerea SIE se va afla directorul adjunct general-maior Silviu Predoiu.
Conform Constitutiei, presedintele Romaniei este cel care face propunerile pentru numirea unor noi sefi ai serviciilor secrete.
Aceste propuneri trebuie insa validate de Parlament, singura autoritate care are dreptul sa faca numiri in aceste functii publice.

Calin Popescu Tariceanu: Demisiile ar fi trebuit sa se faca in urma cu un an

PNL si-a exprimat in unanimitate multumirea vis-a-vis de demisiile sefiilor serviciilor secrete si de cea a Procurorului General. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu si-a manifestat o pozitie temperata, sustinand ca demisiile celor patru dau speranta unei reforme adevarate in justitie. In schimb, colegii de partid Puiu Hasotti si Crin Antonescu sunt mult mai virulenti in declaratii.
Potrivit unui comunicat de presa emis de administratia guvernamentala, Calin Popescu Tariceanu a adoptat o atitudine moderata in calitate de premier al Romaniei. Tariceanu este de parere ca demisiile directorilor serviciilor secrete ar fi trebuit sa se faca in urma cu un an de zile.
„Demisia directorilor serviciilor secrete creeaza o oportunitate pentru reformarea si profesionalizarea acestor institutii. Asa cum am mai aratat si pana acum, ar fi fost mai bine ca schimbarile la varfurile serviciilor secrete sa aiba loc inca de anul trecut.”, a explicat liderul PNL.
Totodata, Tariceanu a subliniat necesitatea numirii in functiile vacante a unor profesionisti fara apartenenta politica.
„O conditie esentiala a functionarii serviciilor secrete in conformitate cu normele democratice este numirea in fruntea acestora a unor profesionisti. Viitorii sefi ai serviciilor secrete trebuie sa fie persoane cu profunde convingeri democratice, apolitice si fara legaturi cu structurile militare”, a explicat Tariceanu.