In aceasta perioada de excursii sau concedii putem beneficia de virtutile socului, ale teiului, ciresului, visinului, sunatoarei sau mentei.
Socul este un arbust ale carui flori sunt folosite in scopuri fitoterapeutice. Ceaiul din flori de soc este benefic in caz de raceala, gripa, bronsita, dar si in constipatie. Extractele de soc au utilizare in tratamentele anti-obezitate, deoarece planta are proprietati laxative si drenante (elimina apa din tesuturi). Infuzia de soc foloseste si la afectiuni externe, sub forma de bai, in reumatism, arsuri, umflaturi, abcese.
Teiul este cunoscut pentru calitatile terapeutice impotriva racelii si a gripei, insa florile de tei nu doar scad temperatura, ci ajuta si la eliminarea secretiilor bronsice si linistesc tusea. Alaturi de menta si musetel usureaza digestia si tonifica stomacul. Calitatile sale s-au dovedit si in cosmetica: infuzia din flori de tei se foloseste la tratamentul cearcanelor.
Sunatoarea este una dintre cele mai cunoscute si raspandite plante medicinale. Datorita proprietatilor sale antiseptice, astringente si cicatrizante, se poate utiliza cu rezultate foarte bune in afectiuni hepatice si ale cailor biliare, in ulcer gastric. Este utilizata si sub forma de bai sau cataplasme, pentru calmarea durerilor si cicatrizarea ranilor. Din florile sale tinute in untdelemn, cateva zile la soare, se obtine un preparat excelent pentru vindecarea rapida a arsurilor si ranilor.
Vulturica: poate fi gasita, in lunile de vara, pe pajistile insorite din zona de munte, fiind o planta cu inflorescente mici, caramizii. Este foarte putin cunoscuta pentru efectele ei terapeutice. Vulturica are actiune diuretica, ajutand la eliminarea pietrelor de la rinichi. Se foloseste partea aeriana a plantei. Este contraindicata in insuficienta cardiaca, renala, hepatica, precum si in ulcer gastric.
Menta sau izma este una dintre cele mai cunoscute plante cu caracter terapeutic. Amintim totusi cateva dintre efectele ei benefice: distruge bacteriile, este un antiseptic al tubului digestiv, expectorant, antidiareic, astringent, fortifica sistemul nervos. Extern, uleiul de menta calmeaza durerile reumatice si mancarimea provocata de urticarie, dar poate constitui si o excelenta apa de gura (in apa se pun cateva picaturi de ulei dizolvat in alcool).
Coditele fructelor de cires sau de visin pot fi de un real ajutor in afectiuni ale rinichilor si ale tractului urinar. Avand proprietati astringente, se pot folosi, de asemenea, ca antidiareic.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIE
Articolul următorRecordmeni de meserie !