Senatorul Partidului Romania Mare (PRM) Gheorghe Funar a declarat ieri, in numele partidului pe care il reprezinta, in cadrul dezbaterii motiunii “Gripa lui Flutur” ca “scandalul gripei aviare reprezinta o diversiune multipla”.
Printre motivele acestei “diversiuni” s-ar numara, potrivit lui Gheorghe Funar, distrugerea fermelor avicole romanesti, sustinerea importului de carne de pasare in favoarea unor comisioane pentru guvernanti, subminarea turismului romanesc din Delta Dunarii si de la munte, importurile de vaccinuri antigripale, abaterea atentiei populatiei de la problemele legate de efectele inundatiilor si compromiterea SRI.
Potrivit lui Gheorghe Funar, printre argumentele care i-ar contrazice pe guvernanti in privinta existentei gripei aviare se numara absenta infectiei cu virusul gripei aviare la pasarile din tarile vecine Romaniei, inexistenta vreunui caz de gripa aviara la om in Romania, faptul ca nici una din pasarile ascunse de cetateni n-au murit si dezinfectarea a doar 14 drumuri nationale.
Buletinele analizelor facute la fermele de la Codlea vor fi declasificate
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) va declasifica buletinele analizelor facute la fermele de la Codlea care au indicat prezenta virusului gripei aviare, a anunta ieri purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu.
Ea a spus ca decizia a fost luata ieri, in Comandamentul de combatere a gripei aviare, dupa ce in ultima perioada au existat suspiciuni cu privire la corectitudinea analizelor care au indicat prezenta virusului gripei aviare la Codlea.
“In ultima vreme, au aparut diverse voci care ridica semne de intrebare asupra corectitudinii analizelor care au aratat ca la Codlea a fost focar de gripa aviara. In comandament s-a decis ca ANSVSA sa declasifice buletinele de analize facute la Codlea si sa le publice azi pe site-ul institutiei”, a explicat Oana Marinescu.
Monitorizare internationala
Primul ministru a decis joi infiintarea unui grup de monitorizare si contact pentru asistenta straina care va tine permanent legatura cu organizatiile internationale pentru a informa despre evolutia gripei aviare in Romania si masurile ce se iau, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, la finalul reuniunii Comandamentului pentru combaterea gripei aviare.
Ea a declarat ca, la reuniunea comandamentului, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a prezentat o informare asupra notificarilor privind gripa aviara trimise la organismele internationale.
Informatii despre situatia gripei aviare au fost transmise si la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor, la Oficiul International Epizootic, la Organizatia Mondiala a Sanatatii si la Organizatia Mondiala pentru Hrana si Produse Agricole (FAO).
Directia Sanitar- Veterinara Prahova, luata in vizor
O echipa de inspectori ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare a trimisa in control la Ploiesti, pentru a evalua capacitatile manageriale ale conducerii Directiei Sanitar-Veterinare Prahova, a declarat, ieri, Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
In acelasi context, aceasta a mai spus ca, au aparut 5 suspiciuni de noi focare, „dintre care 3 sunt in Prahova”.
Solicitat sa comenteze aceste afirmatii, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Prahova – Laurentiu Tudose, a recunoscut ca, de doua zile, o echipa de inspectori de la Bucuresti verifica activitatea staff-ului directiei. Legat de cele 3 suspiciuni de noi focare, care ar mai fi aparut in Prahova, directorul Tudose ne-a precizat, categoric: „Noi nu stim decat de unul: cel din comuna Dumbrava – satul Zanoaga”. In urma testului rapid, efectuat in laboratorul propriu al Directiei, rezultatul a iesit pozitiv. Dar, dupa cum a precizat acelasi director, „nu putem trece la omorarea pasarilor, pana nu primim rezultatul final de la Institutul de Diagnostic pentru Sanatate Animala Bucuresti”.
C. DUMITRU