Leon CHIRILA
In contextul numeroaselor certuri si dispute la care asistam, aproape zilnic, pe scena politica pe care joaca actorii actualei puteri, un scandal in plus s-ar putea spune ca nu ar mai conta prea mult. Cu toate acestea, oricat de nesemnificativ s-ar dori sa para scandalul kilowatilor, el scoate in evidenta cu cata ardoare se da lupta pentru putere in sanul Coalitiei aflata la guvernare. Totul a pornit de la „descoperirea” ca firme private cumparau energie electrica din unitatile producatoare cu capital de stat – cu preturi, s-ar putea spune, promotionale – pe care o vindeau apoi, tot statului, unitatilor sale si altor clienti, cu preturi la care se adaugau, precum pe notele de plata ale chelnerilor, anul de nastere al patronului, data intrarii in functiune a centralei furnizoare, ziua, luna si anul semnarii contractului si altele, care sa faca kilowatul cat mai…greu! Ingineria s-a descoperit si, pentru a diminua din efectele sale de imagine, mai ales, s-a trecut la sanctionarea celor „vinovati”. Adica, nici una, nici doua, ministrul Seres l-a dat afara din Guvern – ca pe o masea stricata – pe subalternul sau Ionel Mantog, care se ocupa de termocentralele Rovinari si Turceni, de unde se pricopseau unele firme cu energia ieftina pe care o transformau in…energie competitiva cu cea din Uniunea Europeana.
Daca scandalul s-ar fi oprit aici – adica pe firele de inalta tensiune dintre cele doua centrale si firmele capusa – s-ar fi lasat pacea si sub maslinul Coalitiei dar Mantog, democrat din fire, nu a digerat prea usor exmatricularea sa din Guvern si a inceput sa arate cu degetul spre conservatori. Adica, spre Codrut Seres – ministrul care, in opinia lui Mantog, ar fi facut jocul sefului sau politic Dan Voiculescu, apropitarul trustului Grivco, unul dintre beneficiarii de contracte pentru energie electrica ieftina. Asa s-a aflat ca, inca din 2004, de la „caderea PSD”, liderul PC – Dan Voiculescu, se alimenteaza, prin Grivco, cu energie electrica ieftina; dar surprinde ca ingineria profesorului iese la iveala tocmai acum, cand aveam impresia ca „solutia imorala” din Coalitie trecuse in domeniul uitarii, iar democratii chiar il acceptau pe liderul PC ca vicepremier, cu conditia preluarii si a portofoliului Economiei din bratele lui Seres.
Ramane deci, de vazut, care va fi reactia oficiala a democratilor deoarece nu-i de gluma cand 85 % din energia electrica a tarii se da „la liber”, iar „la coada” nu se poate aseza oricine. Cine face randuiala cozii la energia electrica, se stie, va avea si putere mai mare, ca doar nu degeaba kilowatul este kilowat. Sa nu se uite, de pilda, ca inca de pe vremea lui Lenin, kilowatului i s-a rezervat un loc in fotoliul puterii prin formula care mobiliza poporul celei mai intinse tari euro-asiatice: „puterea sovietelor + electricitate = comunism”. Iar adaptarea ei la conditiile mileniului al treilea, in mediul carpato-danubiano-pontic, ar suna cam asa: „puterea de dreapta + energie electrica ieftina = democratie damboviteana!”
Totul este ca multimea kilowatilor de la Turceni si Rovinari sa nu curenteze puterea politica tocmai in momentul cand aceasta va ajunge sa cheme populatia la urne!