„Taranii nu mai pot vinde in piete animale vii si produse animaliere fara autorizatie sanitar-veterinara”
– Domnule director, Guvernul a adus, in sedinta din 31 mai a.c., unele modificari Legii 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care vand produse de origine animala. In ce constau aceste schimbari?
– In esenta, este vorba despre faptul ca, persoanele fizice si asociatiile familiale care vand animale vii, carne si produse din carne, ori desfasoara comert cu ridicata cu produse lactate, oua, uleiuri si produse comestibile au obligatia sa obtina autorizatie sanitar-veterinara, fara de care nu pot obtine autorizatia de functionare. Care sunt insa criteriile in baza carora se vor obtine autorizatiile sanitar-veterinare nu stim deocamdata, intrucat acestea n-au aparut inca in Monitorul Oficial. Ce pot adauga este insa faptul ca, pana in prezent, taranul nu era obligat sa detina autorizatie sanitar-veterinara pentru a-si vinde produsele de origine animala rezultate din propria gospodarie. Singura obligatie legala era sa-si inregistreze in Registrul Agricol animalele din gospodarie. In baza declaratiei-tip, data pe propria raspundere, si a carnetului de sanatate al animalelor, vizat de medicul veterinar, taranului i se elibera, de catre primarie, un certificat care ii dadea dreptul sa-si vanda la piata excedentul de produse de origine animala.
– Ce considerati ca se urmareste, prin introducerea autorizatiei sanitar-veterinare?
– Un control mult mai eficient al modului in care sunt comercializate produsele de origine animala si animalele din micile gospodarii, pentru a preveni raspandirea virusului gripei aviare. Asa cum aminteam, pana acum, prin intermediul acelui carnet de sanatate cunosteam doar starea de sanatate a animalului, neprecizandu-se nimic despre salubritatea produselor: cine a muls laptele, in ce conditii s-a preparat branza s.a.m.d. Apoi, aceasta hotarare a Guvernului este in conformitate cu cele decise in cadrul Comandamentului pentru combaterea gripei aviare, cea care, dupa cum se stie, a creat si prahovenilor destule probleme.
– Tot in sedinta despre care aminteam, Guvernul a modificat si HG 984/2005, inasprind drastic contraventiile la normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Vreti sa detaliati?
– Crescatorii de animale trebuie sa stie, de exemplu, ca, introducerea, fara documente sanitar-veterinare, a altor animale in efectivele existente, precum si neanuntarea consiliilor locale in vederea inscrierii in Registrul Agricol a oricaror schimbari in efectivele de animale, se sanctioneaza cu amenda de la 500 RON la 1.500 RON. Cu amenda intre 1.000 RON si 2.000 RON vor fi sanctionate faptele vizand nerespectarea masurilor de profilaxie generala privind accesul in incinta animalelor, precum si instrainarea acestora fara documentele legale.
D. CONSTANTIN