À Paris, birjar!

S-auzi si sa nu crezi de ceea ce este in stare presedintele tarii pentru mai binele poporului sau! Traian Basescu a plecat din spital – cu cateva zile inainte de externare – tocmai la Paris, ca sa pledeze in cauza aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Si daca tinem cont de conditiile in care s-a desfasurat respectiva deplasare, nu exageram cu nimic daca spunem ca startul s-a dat prin „celebra” formula „À Paris, birjar!”
Am spus ca nu exageram deoarece calatoria presedintelui si a echipei care l-a insotit – inclusiv medicul Mihai Berteanu – nu s-a facut cu Boeing-ul prezidential, ci cu o mai veche cunostinta de-a noastra – BAC-ul 1.11, de pe vremea „raposatului”, de productie indigena si doar cu motoare Rolls Royce. Bineinteles ca respectiva epava – tinuta in viata cu mari eforturi ale specialistilor romani, avea dotarile – de confort – necesare pentru a gazdui un os domnesc dar, in ceea ce priveste silentiozitatea – cu atat mai necesara convalescentului Basescu – a fost o veritabila catastrofa. Zgomotele erau atat de mari, ca miscau urechile pasagerilor din tatani, iar turbulentele care au zgaltait avionul, din toate incheieturile, i-au facut calatoria, de aproape trei ore, a presedintelui si a suitei sale, una de…neuitat!
Dar avatarurile prezidentiale – suportate cu stoicism pentru o cauza nobila – nu au incetat, dupa cum s-ar crede, o data cu aterizarea pe pamantul francez. Poluarea fonica produsa de relicva parcului aviatic romanesc a determinat oficialitatile franceze sa interzica accesul „aeronavei prezidentiale” pe un aeroport de persoane si sa o dirijeze pe un aeroport de marfuri! Da, marinarul iubit al romanilor a…aterizat cu BAC-ul (avion, nu nava maritima – n.n.) pe o pista secundara, impanzita de hangare ! Dar ce sa faci ? Cand este vorba despre interesul national, nici un sacrificiu – nici macar cel prezidential – nu este prea mare !
Leon CHIRILA