Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. In urma studiilor s-a stabilit ca acest tip de ceai contribuie la mentinerea sanatatii, avand urmatoarele proprietati:
• reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac • scade nivelul LDL colesterolului (cel “rau”) si creste nivelul de HDL colesterol (cel “bun”) • reduce riscul aparitiei accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic • reduce valorile mari ale tensiunii, precum si glicemia • protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice) • mentine sanatoasa cavitatea bucala, deoarece inhiba formarea tartrului si distruge bacteriile orale • stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi ce participa la procesul de imbatranire • are proprietati antibacteriene si antivirale – studii recente au aratat ca ceaiul verde poate preveni instalarea gripei si a diareelor infectioase • blocheaza reactiile alergice • stimuleaza metabolismul – ceea ce echivaleaza cu arderea mai multor calorii.
INFOMEDICA
Ulcerul, gastrita sau arsurile de stomac sunt simptomele unui stil de viata dezordonat. Celor care sufera de tulburari digestive li se recomanda, in principal, sa isi corecteze regimul alimentar, evitand grasimile organice. Medicina naturista are la indemana o serie de leacuri care au dat rezultate miraculoase in tratarea ulcerului gastric, a gastritei sau a arsurilor stomacale. Sucul de varza proaspata este un excelent medicament pentru ulcer. Se obtine prin maruntirea verzei prin masina de tocat, apoi sucul se strecoara printr-un tifon. Se beau 4-5 pahare pe zi, inainte si dupa masa. Naturistii recomanda si un alt tratament eficient pentru gastrita cronica care se face din mere rase: se rad doua mere verzi (numai pulpa) si se consuma imediat. Pacientul nu trebuie sa manance nimic 5 ore inainte si 5 ore dupa mancarea merelor.
Cei care sufera de frecvente arsuri la stomac trebuie sa consume pe zi 3-5 pere proaspete sau uscate, inmuiate in apa, in fiecare dimineata, de asemenea este indicat sa evite orice fel de bauturi acidulate. In toate cazurile de ulcer, cel mai important lucru este regimul alimentar. Hrana trebuie sa fie usoara: piure de vegetale, produse lactate, gris sau orez fiert in lapte. Nu se consuma carne, alimente prajite sau aspre.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHITU,
Ana-Maria VALUTA