Limba este un organ extrem de important in buna functionare a intregului organism. Fara ea nu ne-am putea hrani ! Ca oricare alt organ intern, si limba poate fi bolnava. Este vorba despre afectiunea numita „limba geografica”, afectiune relativ frecventa, care apare la aproximativ 3% din populatie. Se intalneste mai frecvent la persoanele care sufera de psoriazis, diabet, anemii, atopii (astm, eczeme) si se exacerbeaza pe fond de stres sau dupa consumul anumitor alimente (in special branza).
“Limba geografica“ reprezinta o modificare tegumentara – de structura, culoare si grosime – a limbii. I se spune limba geografica pentru ca apar leziuni, ca niste ramificatii (datorate unor depapilari), ce dau impresia existentei unei harti pe suprafata limbii. Aceasta afectiune este fie de natura inflamatorie, fie genetica, si se manifesta cel mai adesea la copii. Depapilarea apare si dispare, avand localizari diferite, putand exista si perioade in care limba are aspect normal. Leziunile devin mai dureroase atunci cand copilul mananca alimente acide sau condimentate.
Printre cauzele bolii poate fi si carenta de zinc, suplimentele de zinc ajutand in aceasta situatie. De obicei, afectiunea nu-l deranjeaza pe copil, astfel ca nu necesita tratament decat in cazul in care leziunile se suprainfecteaza cu candida sau cu diverse bacterii, devenind usturatoare, inrosindu-se sau acoperindu-se cu un strat albicios. De aceea, pacientul trebuie tinut sub observatie. Pentru a diagnostica aceste posibile complicatii, este necesar un consult de specialitate. De asemenea, medicul de familie poate spune daca ii sunt asociate si alte afectiuni care sa necesite un tratament specific. In astfel de cazuri, tratarea lor determina si ameliorarea „limbii geografice”. In plus, in tratamentul afectiunii se pot face si cure periodice cu multivitamine, in special C si din grupa B. Printre remediile naturiste se numara clatirea gurii cu ceai de galbenele, ungerea limbii cu gel de aloe si consumarea extractului de obligeana la rece.