Ostasii prahoveni care s-au jertfit in Razboiul de Independenta si in cele
doua razboaie mondiale au fost comemorati ieri, la Ploiesti, cu prilejul „Zilei Eroilor Neamului”. Ceremoniile religioase si militare dedicate acestui eveniment – ce coincide cu sarbatoarea „Inaltarii Domnului” – au inceput inca de la primele ore ale diminetii, la Cimitirul Bolovani din municipiu. La Monumentul „Vanatorilor” de la Gara de Sud, manifestarile s-au desfasurat in prezenta oficialitatilor judetului: presedintele Consiliului Judetean, Florin Anghel, prefectul judetului, Corneliu Popescu, primarul Emil Calota, deputati, senatori etc. Momente cu adevarat inaltatoare, mai ales pentru veteranii de razboi prezenti, s-au dovedit cele ale onorului prezentat Drapelului de lupta si intonarii Imnului National al Romaniei. In alocutiunea rostita in fata oficialitatilor si a ploiestenilor prezenti la eveniment, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi, Gheorghe Raucea, a amintit ca si-au dat viata, pe campurile de lupta, peste 75.000 de prahoveni si ca in toate localitatile judetului au fost ridicate, in memoria lor, monumente, placi comemorative sau troite.
In semn de pios omagiu pentru eroii neamului, au fost depuse coroane si jerbe de flori, la monumentul de la Gara de Sud, din partea Prefecturii, a Consiliului Judetean, a Primariei si a Consiliului Local Ploiesti, a Garnizoanei Ploiesti, a Asociatiei Veteranilor de Razboi, a Inspectoratului Judetean de Politie, a SRI Prahova, a Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si a partidelor politice, a institutiilor de invatamant din municipiu etc. Ceremoniile s-au incheiat prin defilarea garzii de onoare, pe Bulevardul Independentei.
Actiuni similare s-au desfasurat, ieri, si la Catedrala „Inaltarea Domnului” din Ploiesti, precum si in diverse localitati prahovene.
A.M.V.