Din dorinta de a fi cei mai buni si de a ajunge la perfectiune fizica, multi sportivi sunt tentati sa consume steroizi – substante care determina cresterea masei musculare. Medicii atrag, insa, atentia ca riscurile la care se expun acestia sunt foarte mari, substantele respective avand efecte deosebit de nocive.
“Consumul de steroizi are numeroase consecinte negative asupra sanatatii, ne-a precizat dr. Victor Popovici, medic primar medicina sportiva si recuperare. Acestia provoaca tulburari de crestere, dar si afectiuni cardiace, precum miocardita sau boli renale. Din cauza lor, sportivii pot avea si dificultati de concentrare. Au existat cazuri de ciclisti care, in timpul competitiei, fiind sub influenta steroizilor, au schimbat traseul sau chiar au cazut in prapastie. Aceste produse determina si tulburari endocrine, impotenta, iar la femei – ingrosarea vocii, aparitia pilozitatii etc.
Astfel de substante trebuie luate doar dupa sfatul medicului, in anumite situatii – de exemplu pentru copiii slabi, cu tulburari metabolice – iar dozele recomandate sunt mici “.