“De astazi, se poate opta ca indemnizatia de crestere a copilului sa se plateasca prin card”

– Multi beneficiari ai indemnizatiilor de crestere a copilului se plang de modalitatea greoaie in care se efectueaza, in prezent, plata. Se poate imbunatati aceasta situatie?
– Da. Daca pana in prezent, plata indemnizatiei de crestere a copilului si a stimulentelor lunare pentru cei care isi reiau activitatea inaintea perioadei legale s-a efectuat, pentru 9.000 de prahoveni, numai prin mandat postal, chiar de astazi, ei pot opta pentru plata prin intermediul cardului sau a contului curent personal. Zilele acestea, Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a incheiat protocoale, prin care plata indemnizatiei de crestere a copilului poate fi facuta prin intermediul cardului bancar, cu trei banci romanesti: BCR, BancPost si CEC. Aceste institutii au fost alese datorita gradului mare de raspandire a sucursalelor in teritoriu, astfel incat nu numai beneficiarii din aglomerarile urbane sa poata apela la aceasta modalitate de plata moderna.
– Concret, cum trebuie sa procedeze cei interesati?
– De astazi, ei isi pot exprima aceasta optiune la sediul Directiei sau direct la una dintre cele trei banci enumerate, daca au deja cont curent personal deschis. La sediul Directiei, ei completeaza o cerere prin care opteaza pentru noua modalitate de plata. Saptamanal, pe baza de tabel, noi vom comunica bancilor numele beneficiarilor care isi vor primi banii pe card. In perioada 5 – 12 a fiecarei luni, Directia va alimenta conturile celor trei banci. In prezent, in plata avem 8.698 de indemnizatii de crestere a copilului, in valoare nominala de 800 de RON fiecare, si 350 de stimulente pentru cei care si-au reluat activitatea inainte de cei doi ani (trei in cazul cresterii copilului cu handicap), in valoare de 300 RON fiecare. Conform estimarilor noastre, aproape 3.000 de prahoveni vor opta pentru aceasta noua modalitate de plata.
– Conform legislatiei, indemnizatia de cresterea copilului poate fi obtinuta si de catre tata. Apar insa tot mai multe semnale ca unii dintre ei primesc indemnizatia, dar muncesc “la negru”…
– Pentru ca legislatia permite si tatilor sa opteze pentru aceasta indemnizatie, daca indeplinesc criteriile legale, in Prahova, 1.807 de tatici se ocupa cu cresterea copilului, iar 142 primesc stimulentul lunar. Cati dintre ei muncesc la negru, nu stim, insa Corpul de Control al Directiei incepe verificarea tuturor declaratiilor beneficiarilor si a veniturilor pe care acestia le obtin.
Graziella CHITU