In Romania, aproximativ un milion de persoane sufera de astm, incidenta fiind de 6-7% la populatia adulta si de 10-11% la copii. Datele recente despre evolutia prevalentei astmului sunt alarmante, aceasta crescand cu 60% la fiecare 10 ani. La nivel global, mortalitatea cauzata de aceasta afectiune inregistreaza o tendinta ascendenta, in special la persoanele de peste 45 de ani, 40% din decese survenind la astmaticii de peste 75 de ani. Potrivit specialistilor, orice pacient care sufera de astm bronsic, aflat sub tratament corect, are sansa sa traiasca o viata normala.
Boala poate avea diverse grade de severitate. Atunci cand este intr-o forma usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine, dar daca boala este mai severa, simptomele pot sa apara frecvent, iar pacientul se confrunta cu mai multe limitari in viata de zi cu zi.
Cu toate progresele inregistrate de stiinta in ultimele doua decenii in ceea ce priveste astmul, cauzele fundamentale ale acestei afectiuni au ramas necunoscute. Totusi, s-a ajuns la concluzia ca declansarea astmului bronsic este data de o predispozitie genetica, dar si de factori externi precum: infectii respiratorii sau alergeni, cum ar fi praful, parul si saliva unor animale de casa, polen, iritanti. Diagnosticul se pune pe baza manife-starilor clinice, a istoricului sugestiv si a rezultatului spirometriei (masurarea capacitatii respiratorii). Spirometria este un examen esential pentru diagnosticarea si stabilirea severitatii bolii si pentru urmarirea evolutiei sub tratament.