interviu cu Alina Mihalache, director de exploatare in cadrul societatii Apa Nova Ploiesti
– Ploiestenii stiu ca orasul este alimentat din mai multe surse de apa. In aceste imprejurari, doamna director Alina Mihalache, cat de siguri pot fi ei ca, intr-adevar, la robinete curge apa de foarte buna calitate?
– De la bun inceput tin sa declar ca sursele de apa din care se alimenteaza, la ora actuala, Ploiestiul, sunt de buna calitate. 85% din cantitatea care se furnizeaza in oras este apa din sursa subterana, de adancime, deci nu pot fi nici un fel de probleme legate de calitatea apei. Cealalta sursa de alimentare, in proportie de 15% – este de la Agentia Nationala Apele Romane, din Barajul Paltinu. Ploiestenii trebuie sa mai retina, insa, un lucru: orasul este impartit in mai multe zone de distributie a apei. De la Movila Vulpii (sursa Apele Romane) se distribuie apa in: Cartierul Nord si o parte din Centru, zona Mitica Apostol. Din sursa Crangu lui Bot se alimenteaza zonele: Eroilor, Rudului, o parte din Vest 2, Torcatori, Tudor Vladimirescu, Bobalna, Mihai Eminescu, Bulevardul Bucuresti, Bulevardul Petrolului. Din statia de pompare „23 August”: Cartierele Vest 1 si 2, Malu Rosu, Enachita Vacarescu, Curcubeului, Penes Curcanu, 9 Mai. De la sursa de alimentare Nord Gageni: strazile Andrei Muresanu, Gageni, Radu de la Afumati, Tabla Butii, Valeni, Traian, Gheorghe Doja, Postei, Bariera Bucov, Bereasca , Mihai Bravu, Pictor Rosenthal, Rafov.
– Cum supravegheati calitatea apei? In ce mod va convingeti clientii ca, indiferent unde locuiesc, au la robinet apa buna de baut?
– Pe fiecare zona in parte, noi recoltam probe si facem analiza apei. Monitorizam absolut toate zonele orasului, zilnic efectuandu-se in jur de 60 de analize. Daca in anul 2004, din totalul reclamatiilor pe care le-a primit societatea Apa Nova, pe diferite probleme, doar 3% vizau aspecte legate de calitatea apei, anul trecut, sesizarile au scazut la 2,5%. Si asta pentru ca avem un program preventiv atat pentru mentinerea calitatii apei, cat si pentru punerea in conformitate a retelelor de distributie. Nu in ultimul rand, executam spalari de conducte la capetele de retea, operatiune pe care o facem periodic. Cat priveste investitiile pentru mentinerea calitatii apei, as mentiona, mai intai, modernizarea statiilor de clorinare; apoi, am implementat programul de telegestiune – care inseamna supravegherea fiecarui foraj in parte, iar anul acesta incepem automatizarea si monitorizarea, in linie, a clorului la statiile de pompare.
– Si totusi, intr-un pahar cu apa de la chiuveta raman o serie de impuritati. O urma alba, pe peretii acestuia. Cum explicati aceste depuneri?
– Acestea reprezinta depunerile de calciu. Ele se produc dupa evaporarea picaturilor de apa ramase pe peretii vaselor respective si sunt particule de calciu care se depun foarte usor. Apa din Ploiesti are – din acest punct de vedere – de la 12 pana la 16 grade duritate. In cazul apei de suprafata, duritatea este mai mica, in jur de 10. Exista, insa, o norma legala cu limita minima de 5 grade de duritate – care permite sa se considere ca apa este potabila.
– Cum se face, insa, ca foarte multi oameni prefera apa plata sau minerala in locul celei de la robinet?
– Va spun un singur lucru: apa minerala poate sa aiba de cinci ori mai multa duritate decat apa de la robinet, iar concentratia de calciu este mult mai mare decat de la apa de robinet. Aceasta concentratie de calciu este legata de specificul zonei. La Boldesti-Scaeni, de pilda, duritatea este mai mare, iar la munte – este foarte mica, intrucat sursele sunt izvoarele de apa. Cat priveste apa plata, sa stiti ca si la nivel mondial au fost ceva discutii pe aceasta tema – ca sa nu spun scandaluri – legate de faptul ca apa plata imbuteliata era practic, apa de robinet! Ca atare, consider ca nu exista nici un risc si nici o problema daca ploiestenii beau apa de la robinet. Iar acest lucru se poate face numai prin informarea si constientizarea clientilor, adica exact ceea ce fac si eu acum.
Nicoleta DUMITRESCU