Pe cat este de importanta sanatatea ochilor, pe atat este de vulnerabila. Acestia pot fi afectati de mai multi factori, cum ar fi praful, gerul, vantul, lumina, oboseala sau starile nervoase. Ochii sanatosi se recunosc dupa aspectul lor : sunt limpezi, cu iris luminos, cu o cornee curata, fara sa se vada forma vaselor subtiri de sange si cu pleoapele elastice. Iata care sunt factorii nocivi pentru vedere:
O lumina prea slaba oboseste ochii, iar una prea puternica poate produce chiar o dezlipire de retina. De asemenea, radiatiile solare puternice si radiatiile ultraviolete pot determina aparitia cataractei. Chiar si lampile cu neon pot produce tulburari de vedere.
Noptile pierdute, fumul de tigara, plansul irita ochii si umfla pleoapele.
Abuzurile de alcool, cafea, tigari, zahar, sare (in special sare rafinata), afumaturi, conserve, sosuri picante si branzeturi fermentate obosesc ficatul si rinichii, determinand imbolnavirea ochilor care devin obositi, rosii si cu pleoapele tumefiate.
Frecatul la ochi, in special cu mainile murdare este extrem de periculos, caci astfel sunt introdusi in ochi microbi si corpi straini.
Utilizarea ochelarilor pentru viciile de refractie implica purtarea lor atunci cand este necesar (in functie de recomandarea medicului). Folosirea lor permamenta poate uneori contribui la slabirea vederii.
Ochelarii de soare nepotriviti, care nu protejaza bine ochii de razele ultraviolete, pot provoca aparitia unor afectiuni, cum ar fi glaucomul.
Pozitia incorecta a corpului determina o inrautatire a circulatiei sangelui in umeri si gat care, la randul ei, inseamna o reducere a fluxului sanguin spre ochi si o sporire a presiunii intraoculare. De asemenea, daca omoplatii nu mai sunt intr-o pozitie de echilibru, vederea sufera, caci nervii ce controleaza muschii ciliari sunt localizati in jurul primei vertebre toracice, ce corespunde zonei de dezechilibru aparute. O pozitie normala a corpului se caracterizeaza printr-un echilibru intre cele doua curburi (dorsala si lombara) ale coloanei vertebrale. Cand coloana este stramba, atunci organul sau zona din organism conectata prin sistemul nervos vegetativ la vertebra respectiva (cea care este dezaxata), se dezechilibreaza, determinand afectiuni ale organelor asociate si, in final, dezechilibre in intreg corpul.
Privitul indelungat la televizor sau la monitorul calculatorului face ca pleoapele sa fie grele si umflate, iar ochii sa fie rosii si obositi. Aceasta se intampla din cauza faptului ca in aceste conditii se clipeste mult mai rar, circulatia sangelui prin vasele pleoapelor este incetinita, iar umezirea ochilor este impiedicata de privirea fixa.
Pentru a inlatura efectele privirii fixe este recomandat sa efectuati cateva exercitii de clipiri dese la interval de doua ore de lucru. Astfel ochii sunt umeziti, iar pleoapele au o circulatie a sangelui mult mai buna.
Exista si unele boli care, netratate, determina imbolnavirea ochilor cum ar fi: afectiuni ale sinusurilor, hipo si hipertensiunile arteriale, boli venerice, reumatismul coloanei, boli de rinichi sau de ficat, diabet etc.
Totusi, boala de ochi cauzata de alte afectiuni netratate nu va fi complet vindecata fara tratamentul afectiunii respective.
Starile mintale si emotiile negative afecteaza, de asemenea, vederea.
Stresul determina blocarea sistemului nervos, nervii optici si muschii oculari fiind si ei supusi blocajului. Ochii psihopatilor sunt in general dezechilibrati, avand irisul decolorat si chiar marimi diferite. Iata, deci, ca eliminarea sau macar reducerea stresului are o mare importanta pentru sanatatea ochilor.