declara Gheorghe Rizea, directorul Directiei de Integrare a Consiliului Judetean
• Daca va fi asa si din 2007, ramane de vazut

– Romania va avea de cheltuit, din 2007, cate 9 milioane de euro in fiecare zi. Este Prahova pregatita pentru a putea cheltui partea care-i revine din aceasta suma?
– La nivelul autoritatilor locale si al Consiliului Judetean am demonstrat ca stim sa folosim banii. Nu am avut sume alocate care sa nu fie cheltuite si nici lucrari care sa nu fie finalizate. Dimpotriva, avem foarte multe proiecte care au fost declarate eligibile si care stau in asteptare. La Sapard, de exemplu, avem, inca din anul 2002, 16 astfel de documentatii care au trecut de toate evaluarile si nu au primit finantare !
– Proiectele ramase din anii trecuti vor mai putea fi folosite dupa aderare?
– Studiile tehnice sunt facute dupa norme de proiectare recomandate de UE si vor putea fi folosite incepand de anul viitor, chiar daca proiectele nu au prins, pana acum, finantari.
– Credeti ca functionarii dintr-o primarie vor fi in stare sa intocmeasca proiecte asa cum cere Uniunea Europeana? Au oameni care se pricep la acest domeniu?
– Nu sunt oameni pregatiti pentru asa ceva in toate primariile, dar nu este o problema, pentru ca proiectele se pot realiza prin contracte cu firme specializate. Consiliul local are doar responsabilitatea de a le initia, de a veni cu ideea. In ceea ce priveste alte informatii, ii vom sprijini noi. Nu-si va pune nimeni baza in doi functionari de la primarie, ci in relatia cu proiectantii profesionisti. Nici Consiliul Judetean nu poate duce singur un proiect de anvergura. UE nu le varsa bani in buget localitatilor, ci doar daca acestea vor rezista in competitia pentru accesarea sumelor. Am avut, insa, si comune, cum ar fi Jugureni – care are numai 600 de locuitori – unde s-a realizat un proiect Sapard.
– Va asteptati sa apara probleme cu partea de finantare care va trebui asigurata de catre autoritatile locale?
– Intr-adevar, cofinantarea va fi o problema dificila. Pana acum am asigurat partea de contributie locala fara probleme pentru toate lucrarile. Insa este dificil de spus ce se va intampla de anul viitor, cand fondurile vor fi repartizate localitatilor de catre Finantele Publice, iar CJ ar putea pierde mecanismul de echilibrare a bugetelor localitatilor in functie de necesitati.
Mihai CIOBANU