• Muntele ramane o varianta mai accesibila
Anul acesta, Romania a ajuns pe fluxul marilor agentii de presa mai mult din cauza problemelor cauzate de gripa aviara si de inundatiile fara precedent ale localitatilor insiruite de-a lungul Dunarii. Asadar, imaginea tarii – considerata, nu cu mult timp in urma, „eterna si fascinanta” – nu este tocmai pozitiva. Poate numai din prisma acestui aspect ar fi fost intelept ca oferta turistica pentru sezonul de vara sa fie una moderata. Si-asa la noi serviciile lasa de dorit, iar agrementul este deficitar. Dar ti-ai gasit ?! Proprietarii de hoteluri, care se tot plang ca merg in pierdere, au anuntat tarife de iti taie rasuflarea. Pe alocuri, ii poti banui (fara sa pacatuiesti catusi de putin) de prostie cronica. Altfel nu se explica de ce un sejur la Mamaia ajunge sa fie mai scump decat unul in Antalya sau Halkidiki.

• O familie va cheltui minimum 2.000 RON/sejur

Asa cum era de asteptat, agentiile de turism din toata tara au inceput sa afiseze tarifele practicate de unitatile de cazare in aceasta vara. Tinta predilecta – litoralul. Care nu s-a schimbat prea mult, cu o singura exceptie: plajele au fost concesionate unor investitori privati, care probabil vor impune taxe de acces.
Asadar, vesti proaste de la bun inceput. Dar nu am spus ce-i mai important. O simpla rasfoire a ofertelor iti taie respiratia din cauza tarifelor piperate, majorate cu cel putin 10 la suta comparativ cu anul trecut. Nu ne credeti pe cuvant ? Pai sa va dam cateva exemple, despre ce va asteapta in cea mai frumoasa statiune – MAMAIA:
• Cazarea fara masa, la un hotel de 2 stele, timp de sase nopti (7 zile), costa 483 RON/persoana in intervalul 10-16 iulie si 520 RON/persoana in intervalul 17 iulie – 21 august. Respectiva unitate nu poate oferi decat camere cu vedere la mare, fara televizor, frigider s.a.m.d. Acestea se inchiriaza separat.
• Daca vreti niste conditii decente, este mai bine sa alegeti un hotel de 3 stele. Din pacate, normalitatea la noi costa, nu gluma. Pentru un sejur de 7 zile, cu mic dejun inclus, esti taxat de 899 RON/persoana (in iunie), 1.018 RON/persoana (iulie) sau 1.097 RON/persoana (august).
• In fine, daca esti masochist, te poti adresa unui unitati clasificate la 4 stele. Aici ti se ofera conditii de vis, dar tariful pare de cosmar. Fiecare persoana va scoate din buzunar 450 de euro pe saptamana, timp in care ti se acorda doar micul dejun.
Un simplu calcul arata ca, pentru o familie formata din doua persoane, varianta cea mai ieftina (hotel de 2 stele) inseamna: • tarif cazare – 1.000 RON • masa – minimum 700 RON/sejur • transport – aproximativ 150 RON • alte cheltuieli (agrement, vizite muzee etc.) – 200 RON. In total, peste 20 milioane de lei vechi, care se toaca intr-o singura saptamana.
• Vacantele externe, mai convenabile
Chiar daca pare un paradox, mai bine te scoti daca iti propui sa-ti petreci vacanta de vara in Antalya sau pe litoralul bulgaresc. In prima varianta, adica la turci, un sejur de 8 zile, cu pensiune completa (trei mese pe zi) si transport inclus, costa aproximativ 310 euro/persoana (hotel 2 stele) sau 400 euro/persoana (hotel 4 stele). Si va asiguram ca nu veti regreta nici macar un eurocent !
La bulgari, in cunoscuta statiune Albena, acelasi sejur de 8 zile costa 175 euro/persoana (hotel 2 stele) sau 225 euro (hotel 3 stele). Insa trebuie precizat ca nu se asigura decat micul dejun, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare pentru alte doua mese/zi.
Insa adevarata diferenta o poti observa din compararea ofertelor de lux. Sejurul la un hotel de 4 stele, din Mamaia, este mai scump decat la o unitate similara din Halkidiki (Grecia) ! Si cu asta am spus tot… In aceste conditii, muntele ramane, totusi, o varianta mai accesibila pentru romanul de rand.
Iulian MAXIM