„Ne pare rau ca nu suntem consultati in probleme ce tin de fiscalitatea locala”

– Domnule director, se-aude ca se va umbla la Codul Fiscal si ca principala modificare inseamna majorarea taxelor si impozitelor locale. Nu-s prea dese astfel de masuri?
– Intr-adevar, este suparator si deranjant ca Ministerul Finantelor stabileste impozite si taxe pe proprietate (cladiri, terenuri, taxe auto) care, de fapt, sunt apanajul organelor administratiei locale. Dar, se vede treaba ca autonomiei locale nu-i sta bine nesifonata – ca sa nu zic, calcata in picioare – si iata, asistam, dupa vreo doua-trei modificari ale fiscalitatii in 2005, la, deja, a doua modificare, in acest an, care este iminenta.
– Cu ce va deranjeaza, totusi?
– Aceasta fiind sursa noastra principala de venit – pe baza careia realizam constructia bugetului local – noi trebuie sa stabilim majorari sau reduceri fiscale, in functie de interesele si problemele din municipiu. Ministerul are parghiile lui pentru realizarea bugetului consolidat al statului si raspunde pentru el prin directiile judetene ale finantelor publice. Toate acestea stabilesc, strang, gestioneaza si distribuie sumele prevazute in fiecare capitol al bugetului de stat ce rezulta din TVA, impozite pe profit si pe salarii, taxe vamale, accize, si pe care le poate modifica – cu 6 luni inainte de a aplica astfel de modificari – fara sa tina cont de organele administratiei locale.
– Credeti ca respectivele majorari – daca se vor stabili de catre Ministerul Finantelor – nu vor fi aplicate la Ploiesti?
– Nu se pune astfel problema. Unde-i lege, nu-i loc de bunul plac. Dar ne pare rau ca noi, organele locale, nu suntem consultati in astfel de probleme ce tin de fiscalitatea locala. Adica sa le spunem, de pilda, ca cei cu mai multe proprietati, sau cu case ridicate pe mai mult de 100, 200 de metri patrati pot fi taxati mai bine, dar ca pentru cei cu apartamente de 50-70 m.p. sau care stau in case ca vai de ele nu putem fi de acord cu majorarile de impozite si taxe deoarece si-asa, multi dintre astfel de contribuabili abia mai pot plati darile. Vreau sa spun ca doar noi stim cum se platesc taxele si impozitele si cum se strange bugetul local.
– Totusi, impozitele si taxele mai multe si mai mari fac, inclusiv bugetul local, mai bogat. Ce-i rau in asta?
– Este, din punctul meu de vedere, o anomalie. Iata, noi, Consiliul Local gestionam impozitul pe proprietate, in schimb, veniturile din inchirieri pe astfel de proprietati – in special imobile – le gestioneaza Ministerul Finantelor! Si ni le ia in totalitate, nelasandu-ne nici un procent! Pe de alta parte, administratiilor locale le revin, de la an la an, sarcini, responsabilitati, atributii din ce in ce mai numeroase si mai grele, fara insa a ni se repartiza si resurse, singura „indicatie” fiind „Descurcati-va cum puteti!”
– Credeti ca actualele taxe si impozite imobiliare si auto se vor dubla ?
– Tinand cont de faptul ca astfel de modificari trebuie facute cu 6 luni inainte de a fi aplicate, cred ca pana la 31 mai ar putea fi legiferate. Daca vor fi adoptate, asa cum se vorbeste, desigur ca proprietarii de terenuri, case si autoturisme vor plati de doua ori mai mult, insa, cu siguranta, vinovati vor fi in ochii oamenilor tot consilierii – care vor fi acuzati ca au uitat pentru ce fost alesi, si, bineinteles, primarul – despre care se va spune ca el a majorat darile! Si nu-i deloc in ordine o astfel de interpretare, cu atat mai mult cu cat, repet, nici macar nu am fost consultati.
Leon CHIRILA