Subprefectul Nicolae Alecsandri, purtator de cuvant al Comandamentului Antiepizootic Judetean:

„Situatia este destul de grava, dar este tinuta sub control”

– Ziua si focarul de aviara. Cat de grava este situatia in judet ?
– Daca este sa glumim, as face corectura la modul „Ziua si focarele”. Apar precum ciupercile dupa ploaie. Gravitatea consta in starea de incertitudine instaurata in randul locuitorilor din judet. Din fericire, n-am avut si sper sa nu avem cazuri de imbolnaviri in randul prahovenilor. Situatia este destul de grava, dar tinuta totusi sub control.
-Exista vreo explicatie a recordului de a fi judetul cu cel mai mare numar de focare ?
– Nu, asa cum nu poate fi explicata aparitia gripei in toata tara. Sunt destule speculatii, dar atat.
– Puteti estima cand se va termina nebunia asta ?
– Nu.
– Riscati sa ne spuneti ca nu vor mai aparea alte cazuri ?
– Nici asta. Dupa parerea mea, este posibil sa inregistram o crestere fata de cele 41 focare din prezent si sa ajungem la o cifra de aproape 50 de focare. Este o parere, bazata insa pe semnalele din judet.
– Directia Sanitar Veterinara si-a facut datoria pana acum ?
– Personal, cred ca da. Sigur, au fost si scurtcircuitari, dar asemenea lucruri sunt inerente atunci cand esti luat asa, prin surprindere.
– Pana in prezent se afirma ca testul rapid confirma prezenta virusului in proportie de pana-n zece la suta. Astazi auzim ca ar fi de peste 60…
– Nu am cunostinte in domeniu, dar practica, s-o numesc asa, a demonstrat acest lucru. Dupa testele rapide, a venit, in majoritatea cazurilor, confirmarea. Aceasta ar fi, partial, explicatia.
– Masura instaurarii carantinei pe Jupiter, cu interdictiile acelea severe, a fost pripita ?
– Multi ne-au criticat pentru acest lucru, dar nu am fost singurul oras in care s-a luat o astfel de masura. Cu atat mai putin, primul.
– Care-i procedura acum ?
– Printr-o hotarare pe care mi-am asumat-o eu si prefectul, am decis sa actionam in ceea ce se numeste „Zona din jurul focarului”. Se va face euthanasierea pasarilor, dupa care urmeaza dezinfectia in perimetrul mai sus-amintit. Suprafata lui depinde de numarul focarelor. Vor fi stabilite puncte de intrare, respectiv, iesire. Cu totul, perioada pana la care situatia revine la normal, daca nu apare din nou vreun focar in aceeasi zona, este de maximum 21 pana la 28 de zile.Dupa aceea vor fi adusi puii santinela.
– Este posibil sa fi fost ascunse pasari din focare, sa fi scapat de la sacrificare ?
– Au existat, se pare, oameni care incercau sa-si ascunda pasarile in gropi. Cat am putut, ne-am facut datoria. Personal, nu cred ca mai poate fi cineva atat de inconstient incat sa riste incalcarea legii, cata vreme este in joc sanatatea lui si a semenilor.
– Va asteptati la un nou val de confirmari chiar astazi, vineri, cand purtam acest dialog ?
– Din pacate, da.
Fl.TANASESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST