Dumitru Militaru – directorul Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Prahova:

Peste 170.000 de prahoveni primesc ajutoare de la stat

– Printr-o Rezolutie a ONU adoptata in 1993, astazi este celebrata, in intreaga lume, „Ziua Internationala a Familiilor”. Care este semnificatia acestui eveniment pentru familiile din Romania?
– Ca si in anii anteriori, Ministerul Muncii, Solidaritatii si Familiei, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor si cel al Integrarii Europene, organizeaza, in aceasta perioada, diverse manifestari dedicate „Zilei familiei din Romania”. Intre altele, as aminti seminarul cu tema „Familia in Romania anului 2006: traditii si perspective, in context european”, precum si declansarea campaniei „Solidaritate pentru familie” – cu scopul strangerii de fonduri pentru intrajutorarea sinistratilor.
– Campania de binefacere are loc si in Prahova?
– Desigur, in colaborare cu Primaria Ploiesti. Obiectele de imbracaminte si produsele alimentare colectate vor fi predate la centrul organizat la Liceul Economic din Ploiesti. In paralel, am deschis la Trezoreria Ploiesti contul numarul RO61TREZ521505XXX000076, in vederea strangerii de fonduri banesti pentru ajutorarea persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor si a alunecarilor de teren.
– Revenind la competentele institutiei pe care o conduceti, va rugam sa reamintiti cititorilor nostri natura serviciilor si a prestatiilor sociale acordate cetatenilor.
– In primul rand, este vorba despre diverse tipuri de alocatii – pentru copiii de varsta prescolara, de plasament si incredintare, familiala complementara, de sustinere pentru familii monoparentale, alocatii si indemnizatii pentru persoane cu handicap vizual. In afara acestora, acordam indemnizatie lunara persoanelor infectate cu HIV/SIDA sau indemnizatie pentru crestere copil pana la 2/3 ani. In sfarsit, oferim persoanelor indreptatite de lege ajutoare sociale ori pentru incalzirea locuintei pe timpul sezonului rece. Una peste alta, la nivelul Prahovei, aproape 171.350 de persoane beneficiaza de asemenea servicii sociale, care necesita din partea statului un efort bugetar anual de peste 700 miliarde de lei vechi.
– Din cate am inteles, Ministerul Muncii a solicitat fiecarui judet o situatie cu datele de identificare a cate doua familii cele mai longevive, cu cei mai multi copiii si, respectiv, cele mai tinere. Aceasta, probabil in ideea de a fi felicitate cu prilejul „Zilei familiei din Romania”. Cum arata acest clasament?
– In primul caz, este vorba despre familiile Stefana si Gheorghe Oblu, din Podenii Noi (in varsta de 80 si 95 ani), respectiv Lucretia si Ion Duca, din Cerasu (86 si 93 ani). Cei mai multi membri au familiile Maria Ghita (9 copii) si, respectiv, Constantin Tanasescu (7 copii), ambele din Ploiesti. Din ultima categorie, au fost alese familiile Georgiana Niculina si Robert Cristea (in varsta de 16 si 25 ani), respectiv Virginia si Ion Stefan (21 si 18 ani), ambele din Ploiesti. Totusi, as dori sa profit de ocazie pentru a le dori tuturor familiilor prahovene multa sanatate si fericire!, cu prilejul acestui eveniment international.
D. CONSTANTIN