Cristian Sandulescu, directorul general al Administratiei Domeniului Public si Privat Ploiesti:

„Din 15 mai, masinile parcate neregulamentar vor fi ridicate”

-Domnule director Sandulescu, din 15 mai, intra in aplicare hotararea legislativului local prin care o masina speciala va ridica autoturismele parcate aiurea prin Ploiesti. Ce trebuie sa stie, in acest caz, soferii?
– Hotararea pe care a aprobat-o Consiliul Local Ploiesti inca din luna martie a.c., are ca principal scop disciplinarea soferilor care sunt certati cu bunul simt. Mai exact a acelora care parcheaza masinile ilegal pe drumurile publice sau pe terenuri apartinand domeniului public si privat din municipiu. Masura nu este o noutate pentru Ploiesti. S-a mai aplicat si in anii trecuti, insa, fiind unele discutii legate de modalitatea desfasurarii actiunii de ridicare a masinilor – de care se ocupa o societate comerciala – municipalitatea a decis ca de aceasta activitate sa se ocupe angajatii ADPP. Masina speciala care va ridica autovehiculele stationate ilegal este achizitionata (a costat 1,4 miliarde de lei vechi) si, din data de 15 mai, se va trece la treaba. Activitatea de ridicare nu va fi doar intr-un singur schimb, ci, in functie de situatie, programul de lucru se va prelungi si pe timpul noptii, inclusiv sambata si duminica.
– Totusi, posesorii de autoturisme reclama, mai intai, lipsa locurilor de parcare, situatie pe care am prezentat-o si noi, in paginile ziarului…
– Numarul spatiilor de parcare, in toate orasele, este mai mic decat cel al autovehiculelor, deoarece intervine acea dorinta a participantilor la trafic ca sa parcheze cat mai aproape de locul in care au treburi. In conditiile acestea, sigur ca locurile de parcare sunt insuficiente! Tocmai de aceea, in Ploiesti, parcarile sunt clasificate, inclusiv la tarife, pe zone. Astfel, pentru zonele adiacente, taxa de parcare este mai mica, iar in zonele mai indepartate, nu se plateste nimic.
– Cum se va proceda, practic, cu soferii care nu respecta regulile de parcare ?
– Daca soferii vor parca in locurile special amenajate, va fi OK ! Daca nu, le luam masina ! Pentru eliberarea pe loc a autoturismului, taxa este de 70 RON, iar in cazul in care masina se recupereaza de la parcul ADPP – special amenajat sub podul de la Gara de Sud – taxa va fi de 150 RON.
– Cat de sigur va fi soferul ca isi va recupera masina in perfecta stare, dupa ce i-a fost ridicata ?
– Cand se ridica masina, se intocmeste un proces-verbal la care vor fi atasate trei fotografii: una cu data si ora cand a fost gasita masina parcata ilegal, o alta facuta in momentul ridicarii, si ultima – de la depunerea in parcul ADPP, pentru a se evita orice reclamatie legata de eventuale zgarieturi sau loviri ale masinii.
– De luni se va trece si la blocarea rotilor masinilor, asa cum au hotarat consilierii ?
– Pentru aplicarea acestei masuri este nevoie de trei tipuri de dispozitive. Am achizitionat, pana acum, numai doua si ne mai trebuie unul. Cred ca de saptamana urmatoare, se va rezolva si acest aspect. Mentionez, insa, ca blocarea rotilor se va face atunci cand nu se plateste taxa si tariful de parcare, sau cand se parcheaza automobilul pe zone verzi si trotuare si, din punct de vedere tehnic nu se poate ridica.
Nicoleta DUMITRESCU