Directorul adjunct al Administratiei Domeniului Public si Privat Ploiesti, Ionut Ionescu:

„Cetatenii care se deplaseaza pe Bulevard nu sunt intr- un pericol mai mare decat pe o alta strada a municipiului”

– Domnule director adjunct, ieri dimineata, pe Bulevardul Independentei din Ploiesti, o ramura s-a desprins din unul dintre castani si a avariat o masina. Exista riscul ca asemenea incidente sa se repete ? Si va intreb pornind de la cunoscutul exemplu din Bucuresti, al tanarului omorat de un copac prabusit.
– Eu consider ca nu trebuie sa generalizam. Intr-adevar, o ramura cu diametrul de zece centimentri a cazut dintr-un castan uscat, pe o masina, acest lucru avand drept cauza si conditiile meteo nefavorabile. Dar asta nu inseamna ca, pentru ploiesteni, deplasarea pe Bulevardul Independentei implica un pericol mai mare decat deplasarea pe orice alta strada a municipiului. In prezent, dintre cei 736 de castani au mai ramas doar 7-8 arbori uscati, pe care am inceput, deja, ieri, sa ii taiem. La initiativa ADPP, anul trecut au fost taiati mai multi castani grav deteriorati, dar pe acestia am incercat sa-i salvam, deoarece inca mai aveau frunze. Insa, din cauza varstei lor, nu si-au mai putut pastra vitalitatea.
– Ce varste au castanii?
– Intre 80 si 100 de ani. Plantarea lor a inceput in anul 1881 si s-a realizat pe parcursul a 20 de ani. De aceea, se afla, in prezent, in diferite stadii de vegetatie. Exista, insa, si 10-15 arbori, mai tineri, care au 40 de ani.
– Ce poate face, in aceste conditii, ADPP pentru a nu lasa sa dispara arborii de pe Bulevardul Independentei, considerat monument si, totodata, unul dintre simbolurile orasului, dar sa si asigure si securitatea cetatenilor ?
– De anul trecut, am montat o instalatie de irigatie cu ajutorul careia prevenim uscarea castanilor, iar in fiecare primavara ii stropim cu substante de combatere a daunatorilor. Vreau sa precizez faptul ca una dintre cauzele imbatranirii castanilor a fost netratarea, timp de zeci de ani, a bolilor acestora. Pana acum trei ani, castanilor nu li s-a aplicat nici un tratament. De asemenea, Administratia Domeniului Public si Privat monitorizeaza permanent acesti arbori si, in cadrul unui program multianual, ii inlocuieste cu altii, mai tineri. In ultimii doi ani au fost inlocuiti 107 castani. Acest proces se deruleaza treptat si vor mai trece multi ani pana cand va fi intinerit tot bulevardul. Pe de alta parte, cred ca nimeni nu doreste sa fie inlocuiti toti arborii cu acelasi tip, deoarece farmecul bulevardului il dau copacii batrani.
– Cum pot fi siguri cetatenii ca nu se vor mai petrece incidente pe acest bulevard si ca nu vor avea loc chiar accidente grave, soldate cu victime, ca in Bucuresti ?
– In Capitala s-au interzis, o perioada, taierile de arbori si multi dintre acestia au ramas in picioare, desi erau uscati. La Ploiesti nu exista o astfel de situatie, iar pe locuitori nu ii pandesc astfel de pericole pe niciuna dintre strazile orasului. In ceea ce priveste incidentul de la care am pornit aceasta discutie, precizez ca Administratia Domeniului Public si Privat va suporta despagubirile pentru avarierea masinii, intrucat a incheiat un contract de asigurare si raspundere civila cu o firma de specialitate. Tin sa precizez ca autoturismul nu a fost grav deteriorat, ci are doar parbrizul crapat si capota zgariata.
Ana-Maria VALUTA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDaruirea nu modifica tabela !
Articolul următorINTERVIUL ZILEI