Criza de magistrati, produsa de invatamantul de proasta calitate

Sistemul judiciar romanesc se afla in criza de judecatori si procurori. Pe de alta parte, in fiecare an, Institutul National de Magistratura (INM) organizeaza concurs pentru admiterea si implicit pregatirea, timp de trei ani, a viitorilor magistrati. Paradoxul face ca, nu atat numarul de candidati sa constituie o problema, ci faptul ca nici macar nu se ocupa locurile scoase la concurs. Au fost ani, de exemplu, in care numai un singur absolvent de facultate a reusit sa intre la INM, si acela cu o medie apropiata de nota minima (sapte). Intrebat daca afluenta facultatilor particulare de profil si, implicit, iesirea pe banda rulanta a licentiatilor in drept este justificarea principala a nereusitei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca (in foto), ne-a precizat: „In general, marea majoritate a candidatilor sunt foarte bine pregatiti. Sistemul universitar este, dupa parerea mea, deficitar. Nu exista o legatura stransa intre nevoile sistemului judiciar actual si modul in care se face pregatirea in facultati”.
Vizavi de acest lucru, presedintele CSM apreciaza faptul ca, la teorie, candidatii stau destul de bine, „insa problema intervine atunci cand sunt pusi in fata probelor practice. In fapt, la rezolvarea spetelor, aici este marea problema. Sunt chestiuni pe care el, candidatul, ca viitor judecator, trebuie sa le rezolve, or tocmai aici este deficitar”. Dupa parerea interlocutorului nostru, „facultatile ii verifica pe studenti mai mult pe chestiuni teoretice. Sunt cazuri in care un student n-a rezolvat, in patru sau cinci ani, o speta. Or, o data confruntat cu aceasta, la examen, evident ca il pica”.
Cele mai multe sanse le au, in opinia presedintelui Galca, cei care dau de doua sau chiar trei ori, „fiindca isi dau seama ca una-i teoria si alta – problematica in sistem. Daca mai este sfatuit de catre un jurist sau avocat, are toate sansele sa intre la INM”.
Drept concluzie: „Este nece-sara armonizarea modului in care se face pregatirea in institutiile de invatamant superior – indiferent ca-i de stat sau privat – cu cerintele impuse de actualul sistem judiciar romanesc” (Iulian Galca).
(F.T.)