„Cele mai elementare reguli de igiena pot tine la distanta gripa aviara”

– 1.200 kg de carne de pasare provenita din focarul de la Codlea au ajuns in farfuriile prahovenilor. Unii au mancat deja carnea de pui, altii o au in frigidere…
– Este regretabil ceea ce s-a intamplat! Oamenii trebuie sa stie insa ca, daca puiul este corect preparat, nu este nici o problema. Pentru o mai mare siguranta, zilele acestea, carnea de pasare ar trebuie bine fiarta ori fripta, stiut ca temperaturile ridicate anihileaza virusul. In anumite situatii, insa, isteria provocata de acest subiect poate face anumitor oameni mai mult rau decat carnea in sine. Caz in care, mai bine se renunta la pui. Repet, daca ai consumat carne de pui suspicionata ca ar fi infestata cu virusul gripei aviare, nu inseamna, automat, ca te-ai imbolnavit. Simptomele specifice – febra de peste 38 de grade, dureri in gat, tuse – pot caracteriza si alte afectiuni, o simpla viroza chiar. Trebuie neaparat sa existe si contextul epidemiologic, adica, pacientul sa fi intrat, cu 7 zile inainte, in contact cu pasari moarte sau bolnave.
– Spitalul de Boli Infectioase Ploiesti este pregatit sa faca fata eventualelor cazuri de imbolnaviri la om?
– Desi nu ne dorim astfel de cazuri, suntem pregatiti. Toate unitatile medicale au primit instructiuni clare despre cum trebuie procedat in caz de suspiciune de gripa aviara la om. Orice prahovean care are un debut brusc al urmatoarelor simptome – febra de peste 38 de grade, dureri in gat, tuse – trebuie sa se prezinte la medicul de familie. Daca dupa consult, realizat cu echipament de protectie adecvat – halat de unica folosinta, masca pentru nas si gura, ochelari, manusi, medicul de familie il suspicioneaza pe bolnav ca ar avea gripa aviara, il trimite la Spitalul de Boli Infectioase, folosind o ambulanta special desemnata pentru astfel de cazuri, dotata corespunzator. In unitatea noastra, bolnavul este consultat de catre specialistul infectionist intr-o camera special amenajata numai pentru astfel de cazuri. De asemenea, si in spital se respecta proceduri stricte de protectie, de dezinfectie etc. Daca in urma consultului, pacientul este suspicionat ca ar avea gripa aviara, se anunta Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara si este trimis, cu ambulanta special echipata pentru astfel de cazuri, la Institutul Matei Bals din Bucuresti. Pana acum (n.r. – ieri la amiaza), nici un prahovean nu s-a prezentat la spital speriat ca ar putea fi infectat cu virusul gripei aviare. Reactia populatiei este diferita! Asta deoarece cred ca oamenii sunt mai bine informati acum, decat in urma cu cateva luni, cand a aparut gripa aviara in Romania.
– Care considerati ca este cea mai eficienta arma contra prevenirii aparitiei si raspandirii acestei boli?
– Din nefericire, prahovenii nu exceleaza la capitolul educatie sanitara. Cele mai elementare reguli de igiena sunt incalcate si in „case mari”. Apa calda si sapunul sunt cel mai bun dezinfectant pe care il are un om la dispozitie. Trebuie, insa, sa le foloseasca mai des!
Graziella CHITU