“Schimbarea directorilor s-a facut doar la nivelul a trei dintre spitalele prahovene”
– S-a vorbit mult, in ultimele zile, domnule director, despre schimbarea conducerilor de spitale. Care este situatia in Prahova?
– Cei mai multi dintre directorii de spitale raman pe posturile lor, desi, conform ordinului de ministru, de ieri si-au preluat atributiile noile structuri de conducere – comitete directoare interimare – prin dizolvarea consiliilor de administratie actuale. In Prahova, din cele 18 unitati medicale cu paturi, doar in trei a avut loc schimbarea managerilor. Este vorba despre Spitalul Judetean de Urgenta, unde in locul medicului Florin Georgescu a fost numit dr. Adrian Strambeanu, fostul director adjunct al Directiei de Sanatate Prahova si absolvent al cursurilor de management pentru servicii de sanatate; Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga – economista Consuela Cior inlocuindu-l pe medicul Mihai Cotorobai si despre Spitalul Orasenesc din Valenii de Munte – tot un economist, Florea Radulescu, preluand conducerea de la dr. Ioan Dumitras. De precizat ca fostii directori nu au mai dorit sa ocupe posturi de manageri, optand pentru activitatea medicala. In celelalte unitati spitalicesti sunt aceiasi manageri ca si pana acum.
– Ce alte schimbari au mai fost facute la nivelul conducerii spitalelor?
– Este vorba despre numirea unor directori medicali la unele spitale care nu au avut pana in prezent astfel de cadre. Conform noii legi a sanatatii, managerul are, chiar si la spitalele mici, sub 400 de paturi, o restrangere a activitatii medicale si o responsabilizare mai mare pe parte de management, directorul medical fiind seful Consiliului Medical si cel care asigura coordonarea tuturor sectiilor. Acolo unde managerii au ramas neschimbati, activitatea continua in mod normal, iar acolo unde au fost numite echipe noi de conducere, managerul si directorul medical isi vor prelua, in cinci zile, pe baza de procese verbale, toate prerogativele.
In ceea ce priveste directorii financiari, acestia isi vor incepe efectiv activitatea pe 16 iunie, pana atunci contabilii avand obligatia sa le predea documentele. In spitalele cu peste 400 de paturi – Spitalul Judetean, Maternitatea, Spitalul de la Campina si cel de la Voila – managerii vor fi obligati ca, in 15 zile de la aceasta numire, sa completeze declaratia de interese si incompatibilitate. Altfel spus, ei trebuie sa opteze intre functia de conducere si cea medicala.
– Politicul a avut vreo influenta in schimbarea directorilor?
– Comitetele directoare interimare (in componenta carora intra managerul, directorul medical si directorul financiar – contabil) sunt cele propuse de Directia de Sanatate Publica si aprobate de catre Ministerul Sanatatii. La intocmirea propunerilor, nu am tinut cont de factorul politic. Se poate verifica, de altfel ca, la nivelul judetului, managerii spitalelor sunt din PNL, PD, PSD si chiar apolitici. Acolo unde un spital a mers bine si indicatorii pe care noi ii evaluam inca de anul trecut au aratat respectarea tuturor indicilor nationali si nu au existat alte abateri, iar directorul a dorit sa ramana, echipele de conducere isi continua activitatea.
– Modificarile de ordin organizatoric vor fi dublate si de obiective privind imbunatatirea dotarii spitalelor si cresterea calitatii actului medical?
– Prevederile Legii Sanatatii, care vor intra, treptat, in vigoare vizeaza si aceste aspecte si vor fi in beneficiul bolnavului. Astfel, la cel mai mare spital din judet, in calitate de manager al acestei unitati, dr. Adrian Strambeanu va continua munca desfasurata de dr. Florin Georgescu pentru a indeplini obiectivele propuse anul acesta. Este vorba, printre altele, despre realizarea unitatii de primiri urgente si a unui heliport. Mai mult decat atat, la sfarsitul acestui an vrem sa incepem constructia unor noi corpuri pentru spitalul judetean; o constructie noua, de la zero. Curand, vom discuta cu ministrul sanatatii, in prezenta autoritatilor judetului, despre locatia, componenta si structura acestora. Aceasta pentru ca, dupa cum se stie, in afara de sediul de la Nord, Spitalul Judetean are si alte locatii care nu corespund din perspectiva criteriilor de acreditare medicala. Este vorba despre sectiile din Buna Vestire, Bariera Bucuresti, Boldescu. Or, Spitalul Judetean trebuie sa reuneasca toate sectiile intr-o singura locatie, ca sa nu se mai plimbe ambulantele intre acestea.
Graziella CHITU