Numai 1.500 de proprietari, din totalul de 22.000, au incheiat contracte de administrare a padurilor !

Pana in data de 20 aprilie, detinatorii de paduri erau obligati sa incheie contracte de administrare cu ocoalele silvice pe raza carora isi au proprietatile. Conform Ordonantei de Guvern nr. 38/1 martie 2006, neincheierea acestora se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10 si 50 milioane de lei vechi.
Cum stau lucrurile la ora actuala in judet ? Dupa cum ne-a precizat ing. Dorin Garbacea – seful serviciului Fond Forestier, din aproape 22.000 de proprietari, au depus cereri la ocoalele silvice numai 1.500 ! Ocolul cu cele mai multe cereri depuse – Valenii de Munte – aproximativ 400. Si-uite-asa a intrat vria in randul personalului din cadrul Directiei Silvice Prahova. S-a inceput lipitul de afise pe la sediile primariilor, au fost anuntati edilii sa trambiteze cat mai mult noua ordonanta, sa stie proprietarul ca nu-i de gluma cu neincheierea acordului de parteneriat intre ocoale si detinatorii de codri.
De unde atata grija din partea Directiei si implicit, a ocoalelor, cand putea foarte simplu sa astepte trecerea termenului limita, pentru ca, mai apoi, sa aplice amenda de rigoare ? Simplu. „Situatia dezavantajeaza ambele parti. Pe de o parte, proprietarii nu pot efectua taieri, iar pe de alta, chiar si ocoalele silvice sunt interesate de a incheia aceste contracte de administrare, in caz contrar, personalul acestora urmand a fi redus pe motiv de lipsa a obiectului muncii”, ne-a precizat Adrian Toma, inginer in cadrul Inspectoratului Teritorial Silvic si de Vanatoare Prahova. Intrebat daca s-a dat vreo amenda pana acum, acesta ne-a precizat ca, deocamdata, nu.
Tariful unic pe judet, pentru cei care incheie contractele mai sus-mentionate este de 45 RON/an/ha.
(F.T.)