„Orice persoana care a venit in contact cu pasari moarte sau bolnave si prezinta simptomele: temperatura mai mare de 38 de grade, tuse, greutate in respiratie si la inghitire, sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau camerele de garda ale spitalelor”, este recomandarea facuta de catre Directia de Sanatate Publica Prahova, in scopul prevenirii gripei aviare la om. Totodata, institutia mai recomanda populatiei, in cazul in care a cumparat pasari, pui vii sau oua de la fermele DRAKOM si PADPROD, unde a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare H5N1, sau daca are in gospodarii pasari bolnave sau moarte, sa anunte imediat DSP.
Masurile care se impun pentru evitarea imbolnavirii: spalarea cu apa si sapun dupa contactul cu pasarile, solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor cu pasari. De asemenea, este interzis consumul de produse din carne neprelucrate termic complet, inclusiv mancarurile care contin sange provenind de la acestea. Important: temperatura la care se prelucreaza carnea sa fie de cel putin 70 de grade Celsius.