Medicii de familie – acuzati ca au luat banii pe morti

* CAS le cere fondurile inapoi
* „Asta le mai lipsea doctorilor, sa alerge dupa decedati !”

Medicii de familie se plang de o noua taxa impusa de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Este vorba despre ceea ce medicii numesc „taxa pe morti”. Mai exact, de luna trecuta, un numar mare de medici de familie din judet a aflat ca sunt datori la CJAS cu sume cuprinse intre cateva sute de mii de lei si cateva zeci de milioane de lei vechi. Banii se considera ca i-au incasat, de-a lungul timpului, necuvenit pentru persoane aflate pe listele lor dar care, intre timp, au decedat si, ulterior, nu au fost scosi din evidentele medicale. La aceste sume, s-au adaugat, bineinteles, si penalitati. In mod obisnuit, in cazul decesului unei persoane, rudele acesteia trebuie sa obtina certificatul medical de deces de la medicul de familie. Daca, insa, decesul se produce intr-un spital, unitatea medicala respectiva este cea care elibereaza actul de deces, iar medicul de familie nu mai este informat in legatura cu moartea asiguratului pe care il are in liste. Cand CJAS afla de aceste decese, de regula dupa mai multe luni, medicul este obligat sa restituie sumele incasate „per capita”, dar si penalitatile de rigoare.
Dr. Sanda Bosovei, presedintele Colegiului Medicilor Prahova, considera aceasta taxa ca fiind inutila. “Medicii nu au nici o vina, mai ales ca institutia de asigurari de sanatate dispune de o evidenta informatizata, iar noi lucram in baza listelor vizate de aceasta. Casa Judeteana ar trebui sa ii scoata de pe liste pe cei decedati, pe baza codului numeric personal. La cate obligatii de serviciu are un medic, alergatul dupa morti ii mai lipsea ! Desi pentru medicii de la tara este mai usor, intrucat comunitatea pe care o deservesc este mai mica si aproape toata lumea stie cine si cand a murit, marturisesc ca tot am emotii atunci cand bat clopotele la biserica. Ce sa mai spun de medicii din marile orase?”, ne-a mai declarat interlocutoarea noastra.
Pe de alta parte, e putin nefiresc ca un medic sa nu-si cunoasca pacientii. Relatia dintre doctorul de familie si persoana inscrisa ar trebui sa includa o reciprocitate; nu numai pacientul sa-i bata in usa, ci si medicul sa se intereseze de soarta omului de pe urma caruia incaseaza banii.
Pozitia Casei Nationale de Asigu-rari de Sanatate este transanta: medicii sunt pusi sa plateasca sume pe care le-au incasat necuvenit, iar daca aceasta s-a intamplat cu mai multe luni in urma, penalitatile sunt legale.