Avand in vedere contextul epidemiologic actual, generat de focarele dovedite, dar si suspectate de gripa aviara din judetele Brasov, Vrancea si Buzau, Directia de Sanatate Publica Prahova insista asupra respectarii masurilor de igiena care se impun in scopul prevenirii aparitiei imbolnavirilor de gripa aviara la om.
Astfel, spalarea mainilor cu apa calda si sapun trebuie sa se faca mai des, mai ales dupa contactul cu pasarile. In lipsa apei si a sapunului, mainile se pot sterge cu alcool sanitar. Autoritatile sanitar veterinare trebuie solicitate urgent pentru colectarea cadavrelor de pasari si aplicarea masurilor necesare pentru limitarea focarului. Este interzis consumul de pasari care au fost in contact cu pasari infectate/moarte, precum si a oualor ce provin de la pasarile infectate. De asemenea, este interzis consumul produselor din carne de pasare neprelucrate termic, chiar si incomplet, inclusiv al mancarurilor care contin sange provenit de la acestea. Este recomandata evitarea zonelor in care au fost identificate pasari infectate cu virusul gripei aviare.
Daca sfaturile amintite anterior sunt mai cunoscute, DSP sfatuieste gospo-dinele sa tina cont de urmatoarele reguli la prepararea hranei:
– sa separe carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat;
– sa nu foloseasca acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si a alimentelor gata de consumat;
– sa se spele pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor;
– sa nu puna carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi preparata;
– avand in vedere ca virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius, toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie; galbenusurile nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga;
– inainte de a fi manipulate si prelucrate termic, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar dupa aceea gospodinele trebuie sa se spele pe maini, sa spele toate suprafetele si instrumentele folosite la gatit tot cu apa si sapun.