Principala problema a Romaniei ramane coruptia. Un raport al Transparency International, realizat in perioada martie 2005 – martie 2006, scoate in evidenta faptul ca institutiile statului nu au evoluat semnificativ atunci cand vine vorba de combaterea coruptiei. Raportul va fi trimis oficialilor europeni, iar concluziile principale vor aparea in raportul de tara privind Romania.
Transparency International a stabilit 4 domenii de activitate unde progresele in lupta anticoruptie sunt aproape inexistente. Este vorba despre sanatate, educatie, achizitii publice si administratie publica locala.
Cele mai grave probleme, cel putin la nivelul perceptiei populatiei, se regasesc in relatiile dintre medic-pacient, profesor-elev si functionar public-cetatean. Nu exista progrese nici in privinta implementarii politicilor publice sau in ceea ce priveste aplicarea legislatiei in domeniu. Controlul averilor si cercetarea conflictelor de interese sunt doua dintre capitolele inexistente. DNA este in opinia cetatenilor singura institutie care isi face bine treaba. Deschiderea unor anchete care ar trebui sa sanctioneze marile fapte de coruptie aduce Romaniei puncte in plus in fata oficialilor europeni. Totusi, pentru ca nici unul dintre aceste dosare nu a ajuns in instanta, Romania ar putea fi in continuare sub supraveghere.