Unitatile avicole au inregistrat, in ultimele cinci luni, pierderi de aproape 6 milioane de euro si estimeaza alte pagube de 20 de milioane de euro pentru luna mai, pe fondul scaderii consumului intern si cresterii ponderii importurilor in consum.
Anul trecut, pierderile provocate de gripa aviara au depasit 35 de milioane de euro. Sumele includ atat pierderile provocate de restrictiile impuse de autoritati, oprirea exportului, neutilizarea oualor de incubatie, cat si costurile suplimentare pentru stocarea carnii intarziate la livrare si dezinfectie. Din momentul aparitiei gripei aviare, consumul intern de carne de pasare a scazut in perioada septembrie 2005 – aprilie 2006. Marfa furnizata de catre producatorii interni a scazut si ea cu peste 6 mii de tone, pe fondul cresterii ponderii importului de la 17 mii tone la 19 mii tone, in acelasi interval. In Romania sunt inregistrati 82 de furnizori de oua pentru consum, cu o productie anuala de 1,2 miliarde bucati, si 78 producatori carne de pasare, care realizeaza 223 mii tone carne pe an.