Sinaia vrea sa faca in cateva luni ce nu s-a reusit in ultimii 16 ani

Prima observatie pe care orice strain o face cand traverseaza Romania este ca infrastructura de la noi este la pamant. Si la propriu, si la figurat. Regula este valabila pentru toate localitatile. Insa cu atat mai jenanta pare situatia daca vorbim despre o statiune montana, care se lauda cu supranumele de „Perla Carpatilor”. La Sinaia, in ultimii 16 ani, s-a construit in draci. Vile cu 20 de camere, hoteluri de lux, case de vacanta, blocuri de locuinte etc. S-a taiat padurea de la Opler, pentru a se face loc unui cartier rezidential. Dar a fost uitat un lucru important: strazile arata ca acum o jumatate de secol ! Cam toti primarii care s-au perindat la carma orasului (Nicolae Andrei, Ion Scaunas, Ion Bucur) au dat rasol la acest capitol. Drumurile s-au stricat in ritm sustinut, iar edilii s-au multumit sa le peticeasca. „Nu sunt bani la buget” – a fost replica pe care puteai sa o auzi cel mai des. Nici acum nu prea sunt. Insa actualul edil-sef detine un as in maneca. Vlad Oprea are intrare la anumiti ministri din Cabinetul Tariceanu si usa premierului ii este permanent deschisa. „De vina” este carnetul de membru PNL. Ca asa se intampla pe la noi: politica bate totul. De data aceasta, spre binele localnicilor.
„Pentru ca avem la dispozitie vreo 30 miliarde de lei vechi, ne-am propus sa reabilitam – doar in cursul acestui an – 12 strazi. Lucram pornind de la terasament si utilitati, apoi le asfaltam. Singura problema este ca in cazul a jumatate dintre ele depindem de cat de repede se va finaliza Programul Samtid, care prevede inlocuirea conductelor de apa potabila si a canalizarii”, ne-a declarat primarul Vlad Oprea. Acesta sustine ca strazile vizate sunt Tudor Vladimirescu, Caraiman, Take Ionescu, Bucegi, Frasinului, Gheorghe Sincai, Calea Codrului, Cuza Voda, plus alte patru – din Cartierul „Platou Izvor”. De asemenea, tot anul acesta, se vor face rigolele si trotuarele aferente strazilor Mihail Kogalniceanu si Theodor Aman, modernizate in 2005.
Asadar, la Sinaia se munceste, nu gluma. De altfel, in cateva luni – pana prin octombrie – constructorii au obligatia sa finalizeze lucrarile, deoarece apoi incepe iarna. Motiv pentru care, spre bucuria conducatorilor auto, ar trebuie montat un panou de avertizare cu mesajul „Atentie, se asfalteaza”.
Iulian MAXIM