* O sarbatoare pe care n-a inventat-o Ceausescu
_________________________________________________________
1 Mai se sarbatoreste, din 1890, in intreaga lume, ca zi de solidaritate internationala a muncitorilor. Sarbatoarea este insa chiar mai veche de atat, avand origini precrestine si simbolizand reintinerirea naturii. In traditia populara romaneasca primei zile de mai i se spune „Armindeni”, vestitoare a apropierii verii, cand la porti se asaza ramuri verzi iar in fata caselor in care stau fete de maritat se planteaza mesteceni.
Nu a fost inventata, asadar, de romani, nici de Ceausescu, nici de PSD cand a fost la putere, ci a pornit chiar din patria democratiei – America. Pana in 1989, intaiul de mai a adunat, pentru romani, laolalta, o dubla semnificatie: bucuria unei zile libere – pe vremea cand in calendar nu se inmultisera, ca in anii din urma, sarbatorile – si prilejul evadarii la iarba verde. Mai puternice decat amintirea defilarilor organizate si la Ploiesti sau Campina – asa cum se organizau si la Chicago, si in alte mari orase americane sau europene – in imaginea alaturata fiind surprinse aspecte de la parada de pe „Bulevardul cu castani” din anul 1969.
Si, oricum, departe de hulitele conotatii comuniste, ceausiste ori nostalgice exacerbate de unii in anii din urma. Ori ironizate, asa cum continua sa se intample cu imnul care insufletea manifestarile de la 1 Mai, uitandu-se – desi, poate ar trebui sa ne intrebam cati oare au stiut vreodata – ca versurile au fost scrise de Ciprian Porumbescu si asta cu mult inainte de a se putea face vreo legatura cu sistemul comunist. Negandu-se intelesul de sarbatoare a muncii si a celor care muncesc, se neaga, intr-un fel, faptul ca poporul roman este un popor de muncitori. Fie ca vorbim despre cei care trudesc asupra pamantului, in fata plansetelor, in spitale, in domeniul cercetarii sau la catedra. Place sau nu place, trebuie recunoscut ca, de fapt, nici aici in Romania, nici in Europa careia nadajduim sa ii apartinem oficial, ca membri ai democratiei europene, de la 1 ianuarie 2007, nici in America, nu s-a izbandit si nu se poate izbandi nimic fara munca.
Au recunoscut-o, cu toata seriozitatea, dar si cu o anume ingrijorare, unii dintre cei care ne-au marturisit, ieri, ca dincolo de exagerarile care, poate, au existat, 1 Mai este si trebuie sa ramana, in calendar, ca o sarbatoare. Inclusiv ca o sarbatoare a muncii.
* Mici si bere pe asfalt ori la margine de codru
_________________________________________________________
Deasupra batranului bulevard ploiestean ori in zona „Salii Sporturilor” a inceput sa se ridice ieri, devreme, fumul gratarelor. Ziua a semanat mai mult a duminica, si inca de pe la ora unsprezece, putine mai erau sansele de a gasi un loc liber pe bancile parcurilor din oras ori pe toboganele locurilor de joaca. Cine a vrut sa simta, cu adevarat, gustul traditional al sarbatorii – cu bere, mici si aer curat – a dat balconul apartamentului si asfaltul orasului pe un petic de iarba. In Padurea Paulesti, de pe la vremea pranzului, se adunasera in jur de 500 de masini, nu putine cu numar de Bucuresti. Si, veniti pe jos, cu bicicleta, ori cu autoturismul, tot mai multi erau cei care cautau un loc bun sa incinga focul si sa dea drumul la muzica. Aceia care n-au mai vazut locul din zilele lui bune au cautat, zadarnic, renumitul han si aleile largi, drepte ca-n palma. S-au asezat, resemnati, pe langa ruine, s-au ferit, cat au putut, de gropile ramase ca dupa bombardament si de gunoaiele raspandite peste tot, s-au mutat mai spre campul dinspre lac. Mult a fost pana au inceput sa sfaraie micii si sa traga pestii in undita ! Limbile s-au dezlegat usor, amintirile au curs si, pentru multi dintre cei cu care am stat de vorba, ele au insemnat mai mult regret pentru vremurile de altadata. Pentru cei foarte tineri, ca a fost sau nu ziua muncii, nici nu a mai contat, atat timp cat s-a lasat cu petrecere. Unde n-ar fi si alte sarbatori pe langa cele pe care, autohtone sau de imprumut, nu pierd nici o ocazie sa le bifeze ?! Ca de abia asteptau sa se dreaga dupa Pasti !
* Zi cu vad pentru comercianti
_________________________________________________________
La Bucov, sute de oameni s-au inghesuit de la primele ore ale diminetii sa ocupe locuri pentru a-si petrece la iarba verde restul zilei. Unii dintre ei au venit cu corturi pe care le-au instalat fie si doar pentru cateva ore. „Preferam Bucovul deoarece este mai ieftin si nu ne permitem sa plecam foarte departe de casa doar pentru o zi libera”, ne-au spus cativa tineri. Desi nu aveau voie sa aprinda focul in alte locuri decat cele amenajate, prahovenii au intins totusi gratarele si au pus pe mese bucate traditionale romanesti.
La orele pranzului, parcul devenise neincapator. Sutele de persoane – tineri, varstnici, copii, dornici de iarba verde, se jucau cu mingile, se plimbau pe alei, sau se odihneau pur si simplu, la soare. Multi tineri au preferat sa se plimbe pe lac cu cele 10 barci de la ponton – pentru care trebuia sa scoata din buzunar 50.000 de lei – pe ora, sau 30.000 de lei – pentru jumatate de ora. La intrarea in parc, zeci de masini asteptau la rand, insa locurile erau deja insuficiente, dupa cum ne-a confirmat unul dintre politistii prezenti la datorie. Cei mai multumiti au fost comerciantii carora se pare – le-au cam mers afacerile. „Practic aceasta meserie de 30 de ani. E bine ca a tinut vremea cu noi pentru ca daca ploua ne pregateam degeaba. Acum merg foarte bine vanzarile”, ne-a spus unul dintre vanzatorii de mici.
* Iliescu la iarba verde
_________________________________________________________
Fostul Presedinte Ion Iliescu – si fondatorul PSD – a preferat sa petreaca aceasta zi alaturi de colegii de partid din Prahova. A venit la Bucov imbracat simplu, cu sapca asortata la geaca. Oamenii l-au intampinat cu caldura si l-au salutat, l-au imbratisat sau sarutat. Cei mai entuziasmati de prezenta sa au fost elevii scolii din Brebu care s-au deplasat special pentru intampinarea fostului presedinte la Bucov. Acestia nu au fost singurii copii care au participat la manifestare, Fundatia pentru valoare si justitie – din Campina, de exemplu, a fost prezenta cu cativa copii care au dorit sa-l cunoasca pe Ion Iliescu. Din cate ne-a spus senatorul Antonie Iorgovan, aceasta fundatie se ocupa de copiii supradotati. Dupa ce a tinut o alocutiune si a raspuns la mai multe intrebari adresate de ziaristi, fostul sef al statului s-a asezat la masa, unde il astepta o surpriza: frigarui speciale si piept de pui „la baitz”. Iliescu a servit masa alaturi de primarul Ploiestiului – Emil Calota – de deputatul Marian Saniuta, liderul social democratilor prahoveni, de senatorul Antonie Iorgovan si de alte personalitati politice locale.
* PSD a oferit o oaie la protap
_________________________________________________________
Organizatia judeteana a PSD a sarbatorit cu mare fast ziua de 1 Mai pe platoul „Teatru” al parcului. N-au lipsit micii, berea, frigaruile sau racoritoarele. Senatorul Antonie Iorgovan a sponsorizat masa cu 50 de milioane de lei. Ca atmosfera sa fie una de sarbatoare, pe scena au urcat formatia de muzica populara si solistii Filarmonicii „Paul Constantinescu” care au interpretat cantece de joc si voie buna, precum si ansamblul „Doftanita” de la Valea Doftanei, care a prezentat o suita de dansuri populare romanesti. Au fost prezenti la eveniment consilierii PSD, tinerii social democrati din organizatia judeteana, numeroase personalitati ca Dan Mircea Popescu – presedintele Consiliului National al PSD, fostul sef al Politiei Judetene – Damian Miclea sau fostul prefect Georgica Diaconu.
* “Gura nu ne lasa”
_________________________________________________________
Vremea buna i-a scos din casa pe cei mai multi pentru distractie, pe altii – de grija campului. Pe batranul Aurel Miroslav din Blejoi aproape il punea la pamant vantul care sufla, ieri, ascutit, peste campul de la marginea dinspre Ploiesti a comunei Blejoi, dar era hotarat sa iasa cu cat mai multe randuri la capat. „Pai, nu e ziua muncii ? Muncim, ca oricum gura nu ne lasa. Pun niste fasole, ca nu sti cum e maine vremea. Femeia e bolnava, copiii sunt si ei cu ale lor. N-avem noi vreme de distractie”. Unii cu statul, unii cu munca si altii la umbra… muncii. La margine de holda, in cabina tractorului, cu sapca pe ochii, pesemne ca somnul era dulce ziua in amiaza mare !
* „E ziua muncii. Dar cine mai munceste ?!”
_________________________________________________________
Iata cum au simtit, dincolo de semnificatiile ei mai vechi ori mai noi, ziua de 1 Mai, unii dintre cei cu care am stat de vorba:
* Medicii Florica si Sever Craciun:”Nu mai este ceea ce a fost. Acum lumea e preocupata mai mult de mancare si distrac-tie.Inainte erau si manifestari artistice si dincolo de unele exagerari care poate au fost, s-a diminuat prea mult importanta acordata acestei zile.O cale de mijloc ar fi fost mult mai buna. E „Ziua Muncii” si trebuie respectata fiindca, din pacate, la noi nu se prea mai munceste”.
* Steliana Nita si L.Petcu: „Noi am asteptat sa vina 1 Mai, desi la cat castigam acum, regretam ce a fost inainte de 1989. Dar chiar si asa nu am renuntat la traditia de a iesi,cu familia, la iarba verde”.
* Anca Oatu: „Am cautat un loc unde sa petrecem cateva ore si am ales Padure Paulesti. Sunt insa foarte dezamagita.Le spuneam fetitei si sotului despre anii din urma cand veneam, la randul meu, aici, cu parintii. Erau spectacole, era o atmosfera deosebita care, din pacate, s-a pierdut”.
* Albu Nicusor: „Noi nu tinem la semnificatia acestei zile. Suntem elevi, avem o zi libera si profitam ca sa iesim cu prietenii, asa cum am facut de Pasti”.
Pagina realizata de Luiza RADULESCU – PINTILIE,
Gabriela IONITA, Mihai CIOBANU;
Foto: Fl. NICOLESCU