Alinierea la standardele europene de mediu va costa Romania pana in 2018 nu mai putin de 29 miliarde de euro, conform evaluarii specialistilor Uniunii Europene. Atentie, insa, din suma respectiva doar 9,9 milioane de euro reprezinta fonduri comunitare. Potrivit Florentinei Manea – consilier in cadrul Ministerului Mediului, diferenta de fonduri necesare atingerii normelor UE in domeniu va fi asigurata astfel: 5,4 miliarde de euro de la bugetul de stat si bugetele locale, 7,8 miliarde de euro – din contributia agentilor economici poluatori, 6,2 miliarde de euro – din alte surse atrase de statul roman (credite, imprumuturi bancare etc).
Generic vorbind, fondurile vor fi utilizate pentru prevenirea si controlul integrat al poluarii. Este vorba, in principal, despre controlul mult mai strict al emisiilor de compusi organici, transportul, depozitarea si incinerarea deseurilor, imbunatatirea calitatii apei pentru consum, epurarea eficienta a apelor reziduale industriale. „Intrucat alinierea la standardele europene de mediu necesita, cum am vazut, costuri insemnate, agentii economici poluatori din intreaga tara beneficiaza de o asa-zisa perioada de gratie, pana vor atinge valorile minime de emisii stabilite de UE. In cazul rafinariilor ploiestene termenul limita este anul 2014, iar al rafinariei Steaua Romana Campina – 2015”, a mai adaugat Florentina Manea.
Protectia mediului – prioritate europeana imediata, alaturi de infuzia de fonduri structurale in oferta de munca romaneasca, fiscalitatea si taxele vamale, au fost doar cateva dintre temele dezbatute, ieri, in cadrul conferintelor „Banii Nostri”, actiune organizata ieri si astazi, la Ploiesti, de catre revista cu acelasi nume. La acest forum economic, ajuns la editia a III-a, participa specialisti ai ministerelor Mediului, Integrarii Europene, Muncii, Economiei si Afacerilor Externe, ai Bancii Nationale, reprezentanti ai administratiei locale si judetene, directori de firme etc.
C. DUMITRU