Cuvant de invatatura la Duminica Floriilor

Maine este Duminica Floriilor. Cat de mare si insemnata este aceasta sfanta zi pentru noi crestinii !
Praznic luminos si sarbatoare aleasa in care Domnul Nostru Iisus Hristos a intrat in cetatea Ierusalimului si a fost intampinat de multimea credinciosilor si de copii cu imnuri de bucurie si de preamarire:”Osana, bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului”.
Sarbatoarea aceasta a fost prevestita cu multi ani inainte de prooroci, a fost asteptata de cei drepti, cantata de ingeri. Ea este mereu izvor de bucurie si de credinta pentru crestini. Cat de frumoasa este ziua Floriilor, precum spune o colinda: „Vin Floriile cu soare si soarele cu Florii”.
Puterea si legea de capetenie a imparatiei lui Dumnezeu pe care o inaugura Iisus prin intrarea sa triumfala in Ierusalim era iubirea. Iar armele prin care aceasta putere a cucerit sufletele credinciosilor erau bunatatea, smerenia, blandetea, curatenia inimii, pacea, nadejdea si credinta. Alaturi de multimile care il aclamau pe Iisus la intrarea sa triumfala in Ierusalim erau si copiii. Cu inima curata si nevinovata, cu credinta lor vie ei au vazut in Iisus pe Fiul lui Dumnezeu si strigau: „Osana, bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului”.
Intampinarea lor si preamarirea ce o aduceau lui Iisus inchipuia insasi preamarirea pe care toti cei curati cu inima vor aduce-o neincetat lui Dumnezeu.
Floriile nu sunt numai praznicul in care a intrat Iisus ca imparat in Ierusalimul cel pamantesc.
El cauta sa intre si in Ierusalimul vietii noastre, in templul nostru cel sufletesc. In cetatea vietii noastre sufletesti vrea sa intre Iisus Hristos astazi, ca sa ne curateasca viata si s-o faca vrednica de imparatia pe care a intemeiat-o. Biserica, ca un nou Ierusalim, ne vesteste astazi prin sfintele sale cantari ca vine Iisus Hristos sa ne mantuiasca, sa fie bucuria si Pastele noastre.
Sa dezbracam si noi hainele cele vechi ale pacatului si sa le asternem pe cale – prin marturisire – inaintea Domnului si sa-l primim pe Hristos in taina cuminecaturii.
Primindu-l astfel pe Iisus in viata noastra traind cu El impreuna si dupa voia lui ne vom invrednici si de impreuna vietuirea cu El in viata cea vesnica si in Ierusalimul cel ceresc.
Doamne Iisuse Hristoase, imparatul cerului si al pamantului, care ai intrat biruitor in cetatea Ierusalimului pamantesc si ai curatit templul, vino si in Ierusalimul sufletelor noastre si le curateste de toata intinaciunea gandurilor si a faptelor rele si ne invredniceste sa fim cu tine Doamne in cetatea cea sfanta si vesnica a Ierusalimului ceresc in veci de veci, Amin.
Pr. Stefan Al. SAVULESCU