Unele afectiuni psihice, cel mai adesea nevrozele, pot determina aparitia unor infectii ale pielii, iar stresul agraveaza la randul sau boli dermatologice de tipul acneei, dermatitelor sau psoriazisului. Dermatologii explica asta prin stransa legatura care exista intre piele si sistemul nervos central. Pielea primeste semnale de la toate organele. Cand ceva nu este in regula cu psihicul unei persoane, neregulile se pot manifesta si la nivelul tegumentelor, mai ales in cazul celor nemultumiti de corpul lor sau de anumite parti ale sale.
Un nevrotic, de exemplu, isi poate zgaria picioarele sau pielea capului pana la momentul in care isi va produce rani. Asta poate duce la aparitia unor infectii care necesita tratament la dermatolog. Unii pacienti, de exemplu, se simt satisfacuti doar daca se zgarie pana la sangerare. Ranile pe care si le fac sunt de obicei simetrice si arata clar o obsesie.
Alte boli dermatologice care arata un nivel crescut de stres sunt onicofagia – rosul unghiilor – si tricotilomania – smulsul firelor de par din cap. Prima apare mai des la scolari si poate fi tratata cu anxiolitice blande (medicamente care se dau in depresiile usoare) sau cu preparate amare, pe baza de chinina. Cea de-a doua afectiune, tricotilomania, este specifica adultilor.
Exista si cazul bolnavilor inchipuiti, care cred ca au facut o boala de piele, dar, de fapt, nu o au. Aceasta este asa numita iluzie a parazitilor pe care o au pacientii psihotici. Ei au impresia ca le misca tot timpul ceva sub piele, dar toate acestea se petrec doar in mintea lor pentru ca examenele medicale ies bine. Pe langa cei cu “iluzia parazitilor”, mai vin si pacienti care se tem sa nu fi facut alergii, sifilis sau alte boli venerice. Dupa cum spun specialistii, acestia sunt oameni cu o singura idee si obisnuiesc sa practice “turismul pe la doctori”. Cert este ca unii dintre ei se tem puternic, iar altii sunt convinsi ca s-au imbolnavit. Consulta de obicei mai multi specialisti si cer sa le fie facute o multime de analize.